current views are: 8

15 Απριλίου 2016
Δημοσίευση06:49

Κορκίδης για Ηλεκτρονική Αθηνών: Η πτώχευσή της αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής

”Πτωχεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων όπως η ”Ηλεκτρονική Αθηνών” αποτυπώνει γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής” τονίζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 

Δημοσίευση 06:49’

”Πτωχεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων όπως η ”Ηλεκτρονική Αθηνών” αποτυπώνει γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής” τονίζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 

”Πτωχεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων όπως η ‘‘Ηλεκτρονική Αθηνών” αποτυπώνει γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής” τονίζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 

“Η υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρείς βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα “capital controls” είναι η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. 

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη:

Πιστεύω ότι, κάτι τέτοιες στιγμές, πτώχευσης ελληνικών επιχειρήσεων όπως η “Ηλεκτρονική Αθηνών” με ιστορία, κόπο και δουλειά 66 ετών, τα γεγονότα “μιλούν” από μόνα τους, καθώς αποτυπώνουν γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν προκαλέσει τα 7 χρόνια ύφεσης και των υπερβολικών μνημονιακών μέτρων στην ελληνική οικονομία. Η υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρείς βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα “capital controls” είναι η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική, είναι άλλωστε η κατακρήμνιση των εισαγωγών από τον Ιούλιο του 2015 έως και σήμερα.

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως είναι φυσικό, επιτείνει την ισχύουσα αρνητική μεταβολή των οικονομικών δεικτών, βάζοντας “λουκέτα” στην αγορά, με τις εισαγωγικές και εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις να είναι τα μεγάλα θύματα της “ανωτέρας βίας” των “capital controls”.

Οι μικρομεσαίες εισαγωγικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και μεγάλο μειονέκτημα έναντι των θυγατρικών, μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που ουσιαστικά προμηθεύονται τα εμπορεύματα τους χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν όπως οι αντίστοιχες ελληνικές.
Επιπλέον η πτώχευση μιας επιχείρησης δημιουργεί “απόνερα” στην υπόλοιπη αγορά τόσο από την απώλεια θέσεων εργασίας, όσο και από τις επισφάλειες που δημιουργεί σε συνεργάτες και τα χρέη σε προμηθευτές της.

Ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2009 στην ελληνική αγορά έκανε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1,9 δισ. ευρώ.
Η Ηλεκτρονική το 2009 είχε τζίρο 151 εκ. ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισε στα 65 εκ. ευρώ. Η Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) επιβεβαιώνει άλλωστε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από εξωγενείς οικονομικές συνθήκες. Με παραδείγματα όμως τις αντίστοιχες περιπτώσεις Φωκά και Sprinder απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ένταξη και υλοποίηση ανάλογου προγράμματος για τους 450 άνεργους της Ηλεκτρονικής.

 


σχετικα αρθρα