Η φτήνια λένε τρώει τον παρά. Φέτος το καλοκαίρι όμως τον παρά θα τον φάει ο ΦΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι μετρώντας το καλάθι της νοικοκυράς, μία μονάδα στον υψηλό συντελεστή (αν δεν αλλάξει και ο συντελεστής των τροφίμων και παραμείνει στο 13%) είναι όντως μικρή επιβάρυνση, αν και στο σύνολο των προϊόντων υπολογίζεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα θα επιφέρει αύξηση της κατά 4,5%. Το δυστύχημα είναι ότι η επιβάρυνση δεν είναι αναλογική για όλα τα εισοδήματα, αλλά βαραίνει κυρίως τα χαμηλά στρώματα. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα πιο αδύναμα κλιμάκια διοχετεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα που έχουν χαμηλό ΦΠΑ. Αν δηλαδή αυξηθεί και αυτός τότε η επιβάρυνση τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας μισθωτός των 600 ευρώ δίνει για βασικές τροφές 200 ευρώ και με τα υπόλοιπα 400 ευρώ αγοράζει είδη και υπηρεσίες με ΦΠΑ 23%. Σε αυτή την περίπτωση η απώλειά του σε αγοραστική δύναμη είναι μόλις 3 ευρώ. Δηλαδή το 0,5% του μισθού. Απ’ την άλλη, ένας μισθωτός με 1.800 ευρώ μισθό, αν δίνει τα 600 ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης και τα 1.200 για όλα τα υπόλοιπα, τότε η απώλειά του είναι 8 ευρώ, που όμως αποτελούν μικρότερο ποσοστό επί του μισθού του. 0,44%. Βλέπουμε δηλαδή ότι ως ποσοστό οι χαμηλόμισθοι χάνουν περισσότερα από αυτή την μία «αθώα» μονάδα του ΦΠΑ

Δυστυχώς όμως η αύξηση του ΦΠΑ δεν έρχεται μόνη της, αλλά θα επιβληθεί πάνω σε άλλες αυξήσεις που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Θα επιβληθεί στην κινητή τηλεφωνία όταν πριν από τον ΦΠΑ θα έχει αυξηθεί το τέλος στο 15% από το 12% που είναι σήμερα. Θα επιβληθεί στην συνδρομητική τηλεόραση όπου επίσης προηγουμένως θα έχει μπει ένα νέο τέλος. Θα επιβληθεί στα τσιγάρα όπου κι εκεί αναμένεται αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και φυσικά θα επιβληθεί στα καύσιμα (βενζίνη και φυσικό αέριο) όπου και εδώ η κυβέρνηση ετοιμάζει αυξήσεις τελών.  

Ειδικά η βενζίνη είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Σήμερα η αμόλυβδη έχει μέση τιμή 1,35 ευρώ το λίτρο. Η τιμή αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 λεπτά λόγω του νέου ειδικού φόρου κατανάλωσης και επ' αυτού θα επιβληθεί και ο νέος ΦΠΑ 24%, οδηγώντας την τελική τιμή στο 1,474 χιλιοστά του ευρώ. Δηλαδή η τιμή θα αυξηθεί κατά 9,2%. 

Αλλά και η εστίαση θα καταλήξει να έχει μέσα σε ένα χρόνο εντυπωσιακά μεγάλες αυξήσεις. Και δεν χρειάζεται να πάμε σε κάτι εξεζητημένο. Ας δούμε ένα απλό χοιρινό σουβλάκι. Σήμερα κοστίζει 1,5 ευρώ. Η καθαρή τιμή του χωρίς ΦΠΑ είναι 1,22 και πέρυσι το καλοκαίρι με τον ΦΠΑ στο 13% ήταν 1,38. Το φετινό καλοκαίρι όμως με το 24% η τιμή θα είναι 1,52, δηλαδή άνοδος 10% μέσα σε ένα χρόνο. 

Ο ΦΠΑ όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους καταναλωτές. Και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την κίνηση της κυβέρνησης με ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό καθώς ξέρουν ότι τα 500 εκατομμύρια που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση από την μία μονάδα στον ΦΠΑ, θα χαθούν από την αγορά. Παράλληλα η αύξηση στον ΦΠΑ συνδυάζεται με την προτεινόμενη αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και με την αύξηση της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων στο 29%. Μοιραία λοιπόν και ο ΣΕΒ στο οικονομικό δελτίο της ελληνικής οικονομίας που εξέδωσε χθες κάνει λόγο για εξάντληση των αντοχών των συνεπών φορολογούμενων ενώ δεν διστάζει να αποκαλέσει την νέα φορολογική επιβάρυνση ως καταστροφική κίνηση που θα οδηγήσει την οικονομία εκ νέου σε ύφεση, υποσκάπτοντας την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.