Τα πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία της Ελλάδας δεν είναι συμβατά με το ύψος του χρέους της άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέϊβιντ Λίπτον.

«Όταν θέτεις έναν στόχο στον προϋπολογισμό, αυτός προσδιορίζει τις ετήσιες δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους σου», δήλωσε ο Λίπτον για το θέμα του χρέους της Ελλάδας , απαντώντας σε ερώτηση του Euronews και συνέχισε:

Οι υπάρχουσες υποχρεώσεις οδηγούν σε υψηλότερη εξυπηρέτηση χρέους από αυτήν που μπορούν να υποστηρίξουν οι σχεδιασμοί του προϋπολογισμού που υπάρχουν στη συμφωνία του Αυγούστου.

«Υπό μία έννοια, η Ευρώπη έχει μία πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα αναφορικά με τον προϋπολογισμό, αλλά έχει και νομικές συμφωνίες που απαιτούν από τη χώρα να πληρώνει περισσότερα από όσα προβλέπει η οικονομική τους συμφωνία. Αυτά τα δύο πρέπει να επαναπροσδιοριστούν» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς ελάφρυνση του χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω δημοσιονομικές προσαρμογές» και αυτό θα γίνει μόνο «αν προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».