Ριζικές αλλαγές έρχονται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, με τους ενστόλους, τα ειδικά μισθολόγια, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς και τους μηχανικούς να θεωρούνται μεγάλοι χαμένοι.  

Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά υπολογίζονται σε 10%-25% (μεσοσταθμικά 15%-20%) σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους υψηλόβαθμους και τους υψηλόμισθους, που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης, να δουν το μεγαλύτερο «τσεκούρι».

Παράλληλα, απώλειες θα καταγράψουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια στους νέους συνταξιούχους.

Σημειώνεται πως όλοι  οι δημόσιοι λειτουργοί – τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, της ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ ά και β΄ βαθμίδας, ιερείς, στελέχη Ένοπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος – υπάγονται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Από τότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για όσους ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.

Ο εν λόγω νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν  φύγει ή μπορούν να φύγουν με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης επειδή έχουν τα έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας), ενώ διασώζονται μόνον όσοι έχουν όλες τις προϋποθέσεις (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας), ώστε να συνταξιοδοτηθούν άμεσα.   

Παραδείγματα:

  • Για έναν δημόσιο υπάλληλο σήμερα 66 ετών με 20 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.020 ευρώ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 548 ευρώ καθαρά.
  • Δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ θα πάρει σύνταξη 830 ευρώ καθαρά ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.344 ευρώ. Το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται σε 830 ευρώ καθαρά.
  • Ένας στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.170 ευρώ. 
  • Αν φύγει για σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου θα έχει μείωση της τάξης του 10% στις συντάξιμες αποδοχές του. Έτσι θα πάρει σύνταξη 918 ευρώ.
  • Για όσους ήδη παίρνουν σύνταξη θα έχουν περίοδο... χάριτος για ενάμισι έτος ακόμα καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 και μέχρι το τέλος του 2017.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι από 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.