Με πολλές κόκκινες γραμμές και ένα μέτρο-κανόνι στις βαλίτσες της, που (θεωρητικά) θα έβαζε τέλος στις αντιρρήσεις των δανειστών, είχε φύγει πριν από μία εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο για να πάει στην Ουάσιγκτον και να αντιμετωπίσει πολιτικά τους δανειστές. Εκεί, στον στίβο της πολιτικής όπου η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι καλύτερη υπέστη μεγάλη ήττα. Το μέτρο-κανόνι της μίας επιπλέον μονάδας στον ΦΠΑ αποδείχθηκε «σφεντόνα», οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν γρήγορα, κι έτσι οι βαλίτσες του Ευκλείδη Τσακαλώτου επέστρεψαν βαρύτερες κατά 3 δισ. μέτρα. Και αυτό τη στιγμή που ούτε τα 5,4 δισ. έχουν κλείσει οριστικά, αλλά ούτε και η συζήτηση για το χρέος έχει πάρει κάποια επίσημη δρομολόγηση. Τα επιπλέον μέτρα όμως έχουν ήδη αποφασιστεί ασχέτως αν η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να δεσμευθεί από τώρα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που τόνισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο». 

Απ’ την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ανασυγκροτήθηκε μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό εμφανίστηκε πρόθυμο να συζητήσεις τα νέα μέτρα, ως ένα είδος εγγύησης μόνο όμως εφόσον περιληφθεί στη συζήτηση και μία δέσμευση για ρύθμιση του χρέους. Κι όμως οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από τον Γερμανό Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν δέχεται καμία παρέμβαση στο χρέος αλλά παράλληλα δεν αφήνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό συμφωνήθηκε σε μία συνάντηση που αποκάλυψε η εφημερίδα Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ, στην οποία συμμετείχαν οι: Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα ξεκινήσουν (σε δύο δόσεις) οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Αρχικά με την τρόικα των ευρωπαϊκών θεσμών και στη συνέχεια με το ΔΝΤ καθώς η Ντέλια Βελκουλέσκου θα έρθει στην Αθήνα το απόγευμα. Η ατζέντα των συναντήσεων πάντως θα είναι πιο παχιά κατά 3 δισ. χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν τα μέτρα-κάβα θα πρέπει αφού συμφωνηθούν και να νομοθετηθούν τώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ενεργοποιούνται εφόσον κατά τη διάρκεια των τακτικών αξιολογήσεων διαπιστώνεται ότι η χώρα είναι μακριά από την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. 

Στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται στην ουσία όσες παρεμβάσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και τις έχει απορρίψει η ελληνική πλευρά. Μεταξύ άλλων είναι:

·        Η μετάταξη των λογαριασμών ΔΕΚΟ από το ΦΠΑ 13% στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ που στο μεταξύ θα έχει αυξηθεί στο 24%.
·        Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες.
·        Η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στα 8.182€ έως το 2018.
·        Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
·        Το πάγωμα των προσλήψεων.
·        Οι περικοπές στους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο.
·        Η μείωση των αμυντικών δαπανών.
·        Η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ασχέτως αν αυτό το μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
 
Όλα αυτά που είναι επιπλέον των 5,4 δισ. που ακόμη δεν έχουν κλείσει τελειωτικά, θα συζητηθούν με την κυβέρνηση να θέλει την ολοκλήρωση των συζητήσεων πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, με την Κομισιόν (αλλά και το ΔΝΤ) πάντως να ομονοούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το στίγμα έδωσε με δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς που τόνισε:

«Ο στόχος της αποστολής είναι να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ θα αποτελέσει μια σημαντική συγκυρία για να δούμε πόση ακριβώς πρόοδος έχει επιτευχθεί». Σύμφωνα πάντως με το Βερολίνο , η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Πάσχα είναι πιο ρεαλιστικός στόχος και γι' αυτό δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και η σύγκλιση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Μεγάλη Εβδομάδα.