current views are: 7

20 Απριλίου 2016
Δημοσίευση08:08

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων – Κίτρινη κάρτα σε φορολογικό και ασφαλιστικό

«Η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα των τριών δισ. ευρώ» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μορφή που ενδέχεται να πάρουν οι νέες δεσμεύσεις που απαίτησε το κουαρτέτο.

Δημοσίευση 08:08’

«Η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα των τριών δισ. ευρώ» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μορφή που ενδέχεται να πάρουν οι νέες δεσμεύσεις που απαίτησε το κουαρτέτο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα των τριών δισ. ευρώ» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μορφή που ενδέχεται να πάρουν οι νέες δεσμεύσεις που απαίτησε το κουαρτέτο.

Επιπλέον παραδέχθηκε εμμέσως ότι οι δανειστές εξακολουθούν να μην έχουν δεχθεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης γύρω από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όπως τις έχει αποτυπώσει η κυβέρνηση στα νομοσχέδια που κατέθεσε. Όπως εξήγησε ο Υπουργός «ισχύει ό,τι έχω πει στην συνέντευξή μου», αναφερόμενος στην συνέντευξη της 12ης Μαρτίου που ακολούθησε της παύσης των διαπραγματεύσεων και κατά την οποία ανακοίνωσε τις κυβερνητικές νομοθετικές προθέσεις. Τότε είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

«Εμείς έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και για την διαδικασία: ότι δηλαδή κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια στην εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης πολιτικής. Άρα συνεχίζουμε να συζητάμε με τους θεσμούς και την διαδικασία και τα μέσα, αλλά είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση που πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις».

Βγαίνοντας πάντως από την απογευματινή συνάντηση με τους δανειστές με θέμα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (το ΤΑΙΠΕΔ) ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι επί πέντε ώρες η συζήτηση περιστρεφόταν μόνο γύρω από τεχνικά θέματα του Ταμείου και δεν «άγγιξε» καθόλου το φορολογικό ή το ασφαλιστικό, τα οποία και παρέδωσαν χθες στη Βουλή τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα. 

Κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ 

Κι όμως σε μία περίοδο όπου οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ζητούμενο για τους δανειστές, στο θέμα του ΑΔΜΗΕ κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία κρατικοποίηση. Έτσι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντί να αποτελεί μέρος της ΔΕΗ, θα μετατραπεί σε κρατική εταιρία, της οποίας οι μετοχές θα ανήκουν κατά 51% στο ελληνικό δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε έναν στρατηγικό επενδυτή και το υπόλοιπο 29% θα πωληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση οι δανειστές έκαναν δεκτές τις ελληνικές θέσεις κατά 99%. 

Αυτό πάντως που δεν ξεκαθαρίστηκε είναι τι θα γίνει με το μάνατζμεντ και ποιος θα το ασκεί, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να παραχωρήσει η κυβέρνηση αν θέλει να εμφανιστεί κάποιος αξιόπιστος επενδυτής. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές το 20% που θα πωληθεί στον επενδυτή δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε βάρος των μετοχών που θα διατεθούν ελεύθερα, ενώ σε κάθε περίπτωση η συμφωνία απέχει πολύ από την πώληση του 66% σε ιδιώτη που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο. 

Η νομοθέτηση για την αλλαγή του καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να γίνει τον Μάιο και από εκείνη τη στιγμή θα ξεκινήσει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα καθώς τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει γίνει η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος και τον Οκτώβριο θα πρέπει να συνταχθεί μία έκθεση προόδου για την πορεία της όλης διαδικασίας. Καταλυτική ημερομηνία σε κάθε περίπτωση είναι το τέλος του 2016. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, στη συμφωνία καταγράφηκε και το τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ η οποία θα παραχωρήσει ένα τμήμα της εταιρίας. Η αξία του ΑΔΜΗΕ υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αποφέρει στην ΔΕΗ λειτουργικά κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Πάντως μετά τη συνάντηση με τους δανειστές δεν δόθηκαν περεταίρω εξήγησης γι’ αυτό το θέμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε τεχνικό, αλλά στο οποίο συμφωνεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η απουσία της Ντέλιας Βελκουλέσκου δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενήμερη για ό,τι συμβαίνει, ενώ σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται κανονικά στη διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά-φορολογικά που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί.


σχετικα αρθρα