Συμφωνία επήλθε σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης στο πακέτο των έμμεσων φόρων.

Ανάμεσα στο πακέτο που συμφωνήθηκε είναι και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως αλεύρι, αλλαντικά, αναψυκτικά, καφές, μακαρόνια, μαρμελάδες, παγωτά, ρύζι, σοκολάτες, φρυγανιές, χυμοί, ενώ θα υπάρξουν ανατιμήσεις στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Στη συζήτηση ήταν και ο συντελεστής για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Ανοιχτό μένει το θέμα του αφορολόγητου με το ΔΝΤ να επιμένει στις 8.100 και την ελληνική πλευρά στις 9.100, ενώ μια πιο ήπια προσέγγιση στο θέμα έχει η Κομισιόν που συζητάει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ζητά η Ουάσινγκτον έως το 2018. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιμένει σε γενναία μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ.

Για φέτος η πρόταση είναι για αφορολόγητο 9.100 ευρώ (όπως προβλέπει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο) για τα εισοδήματα του 2017, το αφορολόγητο συρρικνώνεται με βάση αυτή την προσέγγιση της Κομισιόν στα 8.640 ευρώ (η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται σε 1.900 ευρώ) και για τα εισοδήματα του 2018 θα ισχύσει αφορολόγητο 8.182 ευρώ (κάτι που σημαίνει νέο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου στα 1.800 ευρώ).

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή την ώρα στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια από τον τομέα του Γιώργου Σταθάκη και στη συνέχεια τον Γιώργο Κατρούγκαλο, για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένει το πράσινο φως για να εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.