Το ότι εξετάζει τρόπους ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, πιθανότατα μέσω διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή μέσω περαιτέρω παράτασης των λήξεων, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Τον Αύγουστο του 2015 ο ESM είχε πει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ωστόσο, ο Μηχανισμός είχε δηλώσει πως αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ενώ είχε αποκλείσει «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους.

«Βάσει της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις πιθανές επιλογές και διευκρινίζει ότι «οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο». 

«Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης», καταλήγει ο ESM