«Βγήκε σχεδόν λευκός καπνός» αναφώνησε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο λόμπι του Hilton, με την διαπίστωση ότι η χθεσινή ημέρα έφερε μεγαλύτερη σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, απ’ ότι είχε φέρει η μαραθώνια προχθεσινή συνάντηση που τελείωσε στις τρεις το ξημέρωμα.

Η μεγαλύτερη προσέγγιση (αν δεχθούμε αυτά που λένε οι Υπουργοί) φαίνεται ότι επετεύχθη στο ασφαλιστικό, αν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος το πρωί χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων, φάνηκε αμήχανος, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις. Ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του: «Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, πέρα απ' αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στον νόμο». Στην ουσία μας διαβεβαίωσε ότι έρχονται μειώσεις, άγνωστο επ’ ακριβώς σε ποιο ύψος, και ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να μην ζητήσουν οι δανειστές άλλες μειώσεις στις επικουρικές από αυτές που θα εγγράψει η κυβέρνηση. 

Πάντως ο Υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για σήμερα, αλλά παράλληλα φάνηκε σίγουρος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ψηφίσει στο σύνολό της το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κι αυτό παρά τις αντιρρήσεις που έχει προβάλει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η βασική του αντίρρηση είναι το «τσουβάλιασμα» των ασφαλισμένων σε ένα ταμείο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της παρέμβασης του ανώτερου δικαστικού σώματος της χώρας λέγοντας ότι δεν έχει λάβει τις πιο πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες. Πάντως η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Δίνει όμως ένα στίγμα για το μέλλον. 

Όσον αφορά στα όσα έγιναν στο Hilton, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνιζε χθες ότι η τρόικα δέχθηκε την ελληνική πρόταση η οποία μέσω των μειώσεων στις επικουρικές και τις αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές συγκεντρώνει τα 300 εκατομμύρια που απαιτούνται, ενώ γενικώς οι παρεμβάσεις στα ασφαλιστικό απέχουν από τον στόχο του 1,8 δισ. μόλις κατά 70 εκατομμύρια, κάτι όμως που αναμένεται να καλυφθεί τεχνικά. Πάντως δανειστές και κυβέρνηση έφυγαν για το αυριανό Eurogroup του Άμστερνταμ έχοντας μεγάλη απόσταση στο θέμα του αφορολόγητου και κάποια πρόοδο στο θέμα των κόκκινων δανείων. 

Η σημασία των ανακοινώσεων της Eurostat 

Η χθεσινή διαπραγμάτευση επηρεάστηκε κυρίως από τις ανακοινώσεις της Eurostat, οι οποίες απέδωσαν για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία ύψους 0,7% του ΑΕΠ. Δηλαδή 1,1 δισ. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι τα ευρήματα αυτά δεν περιορίστηκαν μόνο στην στατιστική αποτύπωση βάση των κανόνων της Eurostat, αλλά ακολούθησαν και τον τρόπο που έχει επιλέξει η τρόικα να αποτυπώνει τα ελληνικά μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές αναγκάστηκαν να τα αποδεχθούν στη διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να λέει ότι τα δικά του στοιχεία μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα 0,6%. 

Αυτή ακριβώς η στάση του Ταμείου ήταν και η αιτία των δηλώσεων που έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε στο ΔΝΤ (χωρίς να το κατονομάσει) λέγοντας: 

«Όσοι έχουν κάνει τεράστια λάθη, με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από τον στόχο. Δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξενακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη». 

Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Hilton εμμέσως παραδέχθηκαν ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει οριστικά στο σημερινό Eurogroup και ότι ένας νέος γύρος συζητήσεων θα ανοίξει τάχιστα, ακόμη και από τη Δευτέρα. Επίσης χαρακτήρισαν ως καλό σημάδι την πιθανή ανακοίνωση νέου Eurogroup που όμως πλέον δεν αναμένεται να γίνει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά πιθανότατα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.