Η ελληνική κυβέρνηση με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητούν οι πιστωτές της χώρας και το θέτουν ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Άμστερνταμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει έναν νόμο σήμερα ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή βάσει πιθανών μελλοντικών εξελίξεων. Όπως είπε, αυτόν το περιορισμό δεν τον έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία, για παράδειγμα.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των πιστωτών, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση ενός μηχανισμού δέσμευσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση.