Σε γενναία ελάφρυνση χρέους καλεί ο οικονομικός αναλυτής της Allianz Μοχάμεντ ελ Αριάν, τονίζοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οριακή.

Η χώρα, κατά τον Αριάν αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα ρευστότητας και όπως τονίζει, η Αθήνα έχει πέντε επιλογές στην διάθεση της:

  • Πρώτον, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα και τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει τις καλές εποχές.
  • Δεύτερον, να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει βραχυπρόθεσμα τις πληρωμές που πρέπει να κάνει.
  • Τρίτον, μπορεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας που απελευθερώνουν πόρους για την αποπληρωμή χρέους.
  • Τέταρτον, μπορεί να εφαρμόσει στρατηγικές για την τόνωση της ανάπτυξης, δημιουργώντας εισόδημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην συνέχει για να αποπληρώσει το χρέος.
  • Αν τίποτα από όλα αυτά δεν αποδώσει τότε έχει μια πέμπτη επιλογή: να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να κάνουν την απαιτούμενη προσαρμογή, είτε μέσω μεγάλων μεταβολών στις τιμές (συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας) είτε μιας χρεοκοπίας.

Στο άρθρο του στο project syndicate ο επενδυτής υποστηρίζει ότι αναβάλλοντας την δύσκολη απόφαση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους, η Ελλάδα και οι πιστωτές της οδηγήθηκαν σε μια κατάσταση που είναι απογοητευτική για όλους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να επιδείξουν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δάνεισαν στην χώρα.

Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν βάλει σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους. Αλλά οι μεγαλύτεροι χαμένοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι Έλληνες πολίτες που υπέστησαν ένα από τα πιο σκληρά προγράμματα λιτότητας στην ιστορία, αλλά ακόμα δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της διαπραγματεύονται για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας, πρέπει να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, σημειώνει.

«Όσο πιο πολύ αρνούνται την πραγματικότητα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά και τόσο μεγαλύτερο το κόστος για την αποκατάσταση της» γράφει.

Η διαρκής αναβολή των δύσκολων αποφάσεων για αργότερα πιθανότατα είναι πολιτικά πιο εύκολη από μια περιεκτική λύση. Αλλά σπάνια αποδίδει. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της μόνο αν αλλάξει προσέγγιση, υπογραμμίζει . Ειδικότερα, πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους που θα στηρίζει τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να τονωθεί η ανάπτυξη.