Νέες περικοπές προβλέπονται τελικά για τις νέες συντάξεις, καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 13, ορίζεται ανώτατα πλαφόν στα 2.000 ευρώ μεικτά για μία κύρια σύνταξη, και όχι στα 2.300, όπως ήταν γνωστό με το αρχικό κείμενο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, από την ψήφιση του νόμου και μέχρι 31/12/2018 περικόπτεται κάθε ατομική μηνιαία σύνταξη των ήδη συνταξιούχων κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά.

Στο ποσό αυτό υπολογίζονται α) η εισφορά υπέρ υγείας και β) η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα τα καθαρά για μία σύνταξη να πέφτουν γύρω στα 1.820 ευρώ!

Δηλαδή, σε αυτό το όριο θα μπει και ο κόφτης για κάθε (μια) σύνταξη που υπερβαίνει αυτό το ποσό. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει σε περίπου 4.000 τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά.

Οπως αναφέραμε το αρχικό νομοσχέδιο έθετε πλαφόν για την μια κύρια σύνταξη στο 6πλάσιο της Εθνικής δηλαδή στα 2.300 ευρώ μεικτά.  Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στο ύψος που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό (2.500 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ).

Και οι βουλευτές στον ΕΦΚΑ

Να σημειωθεί ακόμα ότι το τελικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δηλαδή εντάσσει και αυτούς στους νέους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ.

Πότε θα πληρωθεί η έκπτωση στους νέους επιστήμονες

Τέλος όσον αφορά τις εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) αυτοί θα πληρώνουν τα πρώτα δυο χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους και 17% τα επόμενα τρία. Το τελικό σχέδιο νόμου ορίζει πως «η οφειλή εξοφλείται κατά 1/5 κατ έτος για τα έτη για τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η οφειλή εξοφλείται εξ ολοκλήρου μέχρι την συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου».