«Από την αρχή είχαμε ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του ειδικού τέλους στο δίκτυο των πρακτόρων, την αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων δημόσιων εσόδων καθώς και για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην εταιρεία», σημείωσε Καμίλ Ζίγκλερ απαντώντας σε ερωτήσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ.

Όπως είπε «το ειδικό τέλος αποτελούσε εξαιρετικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠAΠ καθώς αφορούσε μόνο στην εταιρεία μας».

Ο κ. Ζίγκλερ τόνισε πως «η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα (GGR) με ποσοστό 35% και καθώς θα υπάρξει αναδρομική ισχύ για τον φόρο GGR, θα επιβαρύνει την εταιρεία με 70-75 εκατ. ευρώ επιπλέον». 

Είναι μια σημαντική επιβάρυνση, καθώς χτυπάει στη λειτουργική κερδοφορία είπε και πρόσθεσε: 

Από την μεριά μας, και εφόσον η αύξηση αυτή όντως νομοθετηθεί, θα εξετάσουμε και εφαρμόσουμε επιχειρησιακά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο για την εταιρεία μας.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το 35% είναι μακράν ο υψηλότερος φόρος στην Ευρώπη. «Βέβαια είναι αντιληπτό σε εμάς ότι κι άλλοι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Είναι δεδομένο όμως ότι όσο αυξάνεται υπέρμετρα η φορολογία, αντίστοιχα μεγαλώνει το μερίδιο της παράνομης αγοράς όπου δεν υπάρχει προστασία των παικτών, δεν υπάρχουν κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού και φυσικά τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου είναι μηδενικά».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Ζίγκλερ τόνισε:

Για το διαδικτυακό στοίχημα

Η θέση του ΟΠΑΠ για το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των 24 διαδικτυακών εταιρειών είναι ξεκάθαρη. Λειτουργούν κάτω από ένα απόλυτα γκρίζο καθεστώς, σε βάρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις άδειες του.
Είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποκλειστική άδεια για υπηρεσίες αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου. Επίσης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο των υφιστάμενων παιχνιδιών του, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ. 

Τα μόνα παιχνίδια για τα οποία δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια σε κανένα πάροχο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι παιχνίδια τύπου καζίνο, όπως poker, blackjack, κλπ, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σύμβαση παραχώρησης, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα άσκησης πρώτης προτίμησης. 

Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και των μετόχων του.

Για τα VLTs

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και το Κράτος χάνουν χρήματα. Με τον ισχύοντα κανονισμό το έργο είναι οικονομικά μη-βιώσιμο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο, όλες οι ομάδες μας που σχετίζονται με αυτό είναι έτοιμες. Μόλις ο κανονισμός καταστεί ισορροπημένος και παρόμοιος με αυτούς των Ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση του μερίσματος σε σχέση με αυτό του 2014 δεν είναι κάτι που κάναμε με ευκολία, και θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη θέση μας, τη δέσμευσή μας για διανομή του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων ταμειακών ροών πίσω στους μετόχους μας, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη μας τις πιθανές επενδύσεις.

Οι καιροί όμως αυτοί είναι πράγματι ασυνήθιστοι για εμάς και την εταιρεία και στο πλαίσιο αυτό των τωρινών δεδομένων προτιμάμε να είμαστε συνετοί και να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνθήκες.

Οι οικονομικές μας επιδόσεις έδωσαν απτά οφέλη στο κράτος και το δίκτυο των πρακτόρων μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι το μεγαλύτερο όφελος αυτής της επιτυχημένης χρονιάς καρπώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, με τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται ανάμεσα στις εταιρείες που καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους στην Ελλάδα. Μόνο το 2015, συνεισφέραμε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. 

Οι πράκτορές μας αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια, και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα ακόμα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους εργαζομένους μας για την προσπάθειά τους, καθώς και τη συμβολή τους στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω εξίσου τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας.

Κλείνοντας με ένα μήνυμα για την φετινή χρονιά, οι περιορισμοί και η αβεβαιότητα στο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε παραμένουν, ειδικά σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λειτουργούμε σε ένα ορθολογικό και ισορροπημένο περιβάλλον, με σκοπό να προστατεύουμε τα δικαιώματα της εταιρείας και του δικτύου των πρακτόρων μας.  

Όσον αφορά τα VLTs, η θέση μας είναι γνωστή. Ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει, η διαδικασία διαιτησίας βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι προφανές ότι ο ΟΠΑΠ και το Ελληνικό Δημόσιο χάνουν εκατομμύρια έσοδα από την παράνομη αγορά. 

Παρά τις δυσκολίες, θέλω να τονίσω τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στη χώρα και να αναπτύξουμε την εταιρεία μας με τρόπο που θα αποβεί προς όφελος όλων, ανταποκρινόμενοι παράλληλα στον κοινωνικό μας ρόλο. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας για την υπομονή που επιδεικνύουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε στο ίδιο καράβι.

Για ακόμη μία φορά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη Γενική Συνέλευση και την εμπιστοσύνη σας στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της εταιρείας μας.

Για το ειδικό τέλος

Το ειδικό τέλος και η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα στο GGR δεν είναι συγκρίσιμα. Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Είναι μέτρα που δεν συγκρίνονται. 

Από την αρχή είχαμε ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του ειδικού τέλους στο δίκτυο των πρακτόρων, την αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων δημόσιων εσόδων καθώς και για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην εταιρεία. 

Επίσης, το ειδικό τέλος αποτελούσε εξαιρετικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ καθώς αφορούσε μόνο στην εταιρεία μας. 

Για τον παράνομο τζόγο

Ο κος. Ζίγκλερ αναφέρθηκε και στη μάστιγα του παράνομου τζόγου και τον χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο φαινόμενο. Μελέτες πανεπιστημίων και ειδικών της αγοράς παιγνίων αναφέρουν ότι η παράνομη αγορά προσεγγίζει τη νόμιμη όσον αφορά τον τζίρο. Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα. Μόνο για τα VLTs τα χαμένα έσοδα για το κράτος από την παράνομη δραστηριότητα τους ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο GGR. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τα VLTs ώστε να δημιουργηθούν αρκετά σημαντικά έσοδα για το κράτος και να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παράνομη αγορά, προστατεύοντας τους παίκτες.

Για τον Ιππόδρομο

Γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης του προϊόντος και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους. Μέσα στη χρονιά ο ιπποδρομιακός στοιχηματισμός θα διατίθεται και διαδικτυακά.