Αντιθέσεις που αναμένεται να κορυφώσουν την αγωνία για την διαπραγμάτευση ''κρύβει'' το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα 

Αυτό προκύπτει καθώς οι περικοπές στις συντάξεις θα εντείνουν την πτώση τόσο της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. 

Έτσι, από τη μία πλευρά, έρχονται δραστικές περικοπές συντάξεων-ΕΚΑΣ-εφάπαξ, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα αρχίσει  αμέσως μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου και θα "τρέξει" στο β' εξάμηνο του 2016

Την ίδια στιγμή προβλέπονται αυξήσεις εισφορών (αύξηση 1% στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, εισφορά 20%) που θα ξεκινήσουν στο β' εξάμηνο του 2016 αλλά θα κορυφωθούν στο α’ εξάμηνο του 2017.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναμένουν να αυξήσουν  τα έσοδα τους από εισφορές, σε συνθήκες που η οικονομία θα συρρικνώνεται λόγω της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και που θα φέρουν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Η μείωση της ζήτησης θα φέρει μείωση του επιχειρηματικού τζίρου και, έτσι, της δυνατότητας των επιχειρηματιών να καταβάλλουν –και μάλιστα αυξημένες- εισφορές τόσο για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν, όσο και για τους εαυτούς τους.

Εξάλλου, η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει πάνω σε έδαφος ύφεσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τις αρχές του 2016.

Οπότε τα  ταμεία θα βρεθούν πολύ γρήγορα ξανά σε δύσκολη οικονομική θέση, παρά τις μειώσεις στις δαπάνες τους για συντάξεις που θα έχουν ήδη δρομολογήσει.