Την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζεται να ανοίξει η ΕΚΤ αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μόλις η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η ΕΚΤ αναμένεται να καταργήσει εντός ημερών ή εβδομάδων την προϋπόθεση που θέτει και αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Αυτό θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταστούν παράλληλα επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μολαταύτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν προχωρήσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων, επισήμαναν οι πηγές αυτές.

Αν και η ΕΚΤ τυπικά απαιτεί τα αξιόγραφα να κατατάσσονται στην κατηγορία της επένδυσης από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν δυνητικά να εξαιρούνται από αυτή την προϋπόθεση.

Μια τέτοια εξέλιξη «θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών» από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA και «θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για ορισμένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα βελτίωνε τους ισολογισμούς τους και θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν επίσης σε μια τέτοια περίπτωση να δανείζονται κεφάλαια με επιτόκιο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, κάτι που θα τόνωνε άμεσα τους ισολογισμούς τους, ακόμη κι αν μόνο ένα μέρος των σχεδόν 70 δισ. ευρώ του ELA μετατραπεί σε κανονική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον ELA δεν δημοσιοποιούνται, αλλά το μέσο επιτόκιο για τα κεφάλαια που διατίθενται μέσω αυτού εκτιμάται ότι βρίσκεται 100 ως 150 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.