Ούτε μια ώρα δεν διήρκησε η σημερινή διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς διακόπηκαν απότομα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης. 

Αποχωρώντας από το ξενοδοχείο Χίλτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για τηνπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει αυτόματη περικοπή δαπανών σε περίπτωση απόκλισης στόχων, αντί της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. 

Άγνωστο παραμένει εάν θα συνεχιστούν αύριο οι συνομιλίες κυβέρνησης - θεσμών, ενώ στον αέρα είναι η έκτακτη συνεδριαση του Eurogroup. Ερωτηθείς εάν θα συνεδριάσουν οι ΥΠΟΙΚ τη Μεγ. Πέμπτη, ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά "θα δούμε"...

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των Θεσμών για να διαπιστωθεί εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να είναι εφικτή η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Υποχώρηση στο αφορολόγητο - Ανοιχτά τα μέτρα - κάβα

Σύμφωνα με το Mega, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω στο αφορολόγητο, καθώς έχει συμφωνήσει σε 8.900 ευρώ με προσαύξηση 100 ευρώ για κάθε παιδί. 

κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, σημειώνοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.