Μέχρι τις αρχές Ιουνίου το πολύ αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα αποθεματικά φορέων ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι», επεσήμανε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας και πρόσθεσε:

Αλλά καθώς περνάει ο καιρός χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο.

«Τα χρήματα που κέρδισαν [οι φορείς] είναι κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο μισό του περασμένου χρόνου και οι επιστροφές το πρώτο μισό του 2016 είναι παρόμοιες, καλύτερα δηλαδή σε σχέση με το εάν οι κρατικοί φορείς είχαν τοποθετήσει τα αποθεματικά τους σε εμπορικές τράπεζες», ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει, αναφέρει το Reuters.

«Υπήρξαν σκαπανεβάσματα από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μη χρεοκοπήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου, ή τις αρχές Απριλίου χρησιμοποιώντας επίσης τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Φορείς όπως η Βουλή των Ελλήνων και ο ΟΑΕΔ έχουν καταθέσει περί τα 500 εκατ. ευρώ αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, που τόνισαν πως πέραν αυτών δεν έχουν κατατεθεί τα αποθεματικά που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ρέπος.