Ένα «όχι» και μία ευχή έλαβε χθες η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους -και συγκεκριμένα από τον Ντόναλντ Τουσκ) ο οποίος αφού άδειασε το αίτημα του πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διοργανωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα (μέρες και όχι εβδομάδες) ένα Eurogroup. Οι δηλώσεις Τουσκ ήχησαν θετικά στην κυβέρνηση, η οποία -μέσω της Όλγας Γεροβασίλη- ή δεν κατάλαβε ή προτίμησε να κάνει ότι δεν κατάλαβε και χαιρέτησε την πίεση Τουσκ για την διενέργεια ενός Eurogroup, προσπερνώντας το γεγονός ότι η δήλωση του προέδρου της ΕΕ στην ουσία ήταν άδειασμα προς το αίτημα Τσίπρα για την διοργάνωση Συνόδου Κορυφής. 

Κάπως έτσι όμως σε τρεις ημέρες φεύγει και η Ανάσταση την οποία ήδη από την πρώτη Μαρτίου είχε θέσει ο Πρωθυπουργός ως την ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ήταν έξαλλος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την άσκηση πίεσης ώστε να νομοθετηθεί το προληπτικό πακέτο, εκνευρισμένος εμφανίστηκε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ο κ. Γιούνκερ είχε μία ενημέρωση από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, και δήλωσε ότι είναι παράλογο (χρησιμοποίησε τη λέξη «unreasonable») και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα. Φέρεται μάλιστα ο κ. Γιουνκέρ να χτύπησε δυνατά το χέρι του στο τραπέζι, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται στην ευρωζώνη. 

Η στάση Γιουνκέρ φαίνεται ότι άναψε τα αίματα αναγκάζοντας τον Γερούν Ντάισελμπουλ να επανέλθει χθες στο θέμα της διοργάνωσης ενός Eurogroup, για το οποίο όμως τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. Ο Δανός Υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πάντως ότι υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος που μοιράζονται όλοι οι ομόλογοί του, οπότε θα πρέπει να δούμε αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπουλ από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν. 

Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του ESM σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι Eurogroup θα διοργανωθεί μόνο όταν θα υπάρξει πρόοδος. Όπως εξήγησε υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας. «Ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες -εξήγησε- καθώς ενέχουν τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες» Παραδέχθηκε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος. 

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις συζητήσεις για τα 5,4 δισ. του πακέτου-κορμού για την πρώτη αξιολόγηση κάτι που επιβεβαίωσε χθες ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, στον οποίο αναφέρεται το ΑΠΕ δεν τον κατονομάζει όμως. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. στο οποίο παραμένουν οι πολύ μεγάλη αποστάσεις, τόσο στα μέτρα αυτά καθ’εαυτά, όσο και στην νομοθετική φόρμουλα με την οποία αυτά θα επιβληθούν. Διαφωνία υπάρχει και ανάμεσα στους δανειστές για την μορφή που θα πάρει η συζήτηση για το χρέος και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, καθώς οι Ευρωπαίοι (και κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει αυτή η συζήτηση τώρα. Όμως γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρο ότι χωρίς το «τυράκι» του χρέους, ούτε η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα από την βουλή (τακτικά και προληπτικά) αλλά ούτε και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, γεγονός που θα φέρει μεγάλη αναταραχή και στο Γερμανικό κοινοβούλιο.