current views are: 8

29 Απριλίου 2016
Δημοσίευση09:35

Αντικρουόμενες απόψεις για την Ελλάδα λίγο πριν το νέο Eurogroup

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στους θεσμούς για την ανάγκη λήψης ή όχι των λεγόμενων «μέτρων υπό αίρεση» ύψους 3,6 δισ. ευρώ. 

 

Δημοσίευση 09:35’

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στους θεσμούς για την ανάγκη λήψης ή όχι των λεγόμενων «μέτρων υπό αίρεση» ύψους 3,6 δισ. ευρώ. 

 

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στους θεσμούς για την ανάγκη λήψης ή όχι των λεγόμενων «μέτρων υπό αίρεση» ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν δια μέσω της εκπροσώπου της ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως θεωρεί ότι με τα αρχικά μέτρα των 5,4 δισ. μπορεί να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Μάλιστα η εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ κάλεσε εμμέσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρουσιάσει τα μέτρα που θέλει τονίζοντας με νόημα:

«αν κάποιοι θεωρούν ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα και τα προτείνουν τότε είμαστε έτοιμοι να τα αξιολογήσουμε σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Και δεν είναι μόνο η Μίνα Αντρέεβα που έστειλε μηνύματα προς την Ουάσιγκτον. Και ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας χθες σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο». Και μάλιστα συμπλήρωσε ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ουσία, ο Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων άδειασε το ΔΝΤ για τις απαιτήσεις του, λέγοντας ότι οι Θεσμοί «πρέπει να έχουν μία κοινή άποψη αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας». Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε την Ελλάδα θυμίζοντας όμως ότι το Ταμείο είναι απαραίτητο να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Όμως, ενώ είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή τρόικα έχει σημαντική διαφωνία με το ΔΝΤ, και ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο 99% του δρόμου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις εμφανίστηκε να έχει άλλη άποψη. Τόνισε ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να συζητηθούν τα έκτακτα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που ζήτησε και αυτός να αποφασιστούν τα επιπλέον μέτρα, εκτίμησε όμως ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση παρά το γεγονός ότι νομικά είναι περίπλοκη η υιοθέτηση τέτοιων κανόνων. Στο διάστημα αυτών των 15 ημερών πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι είναι ευκαιρία να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αν και έσπευσε να εξηγήσει ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα επιτευχθεί με κούρεμα, αλλά μόνο με επιμήκυνση των αποπληρωμών και μείωση των επιτοκίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν ξένισε κανέναν το γεγονός ότι οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα σηκώνοντας τα χέρια ψηλά για την νέα τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις. Κι αυτό διότι τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ότι τους ξεπερνούν σε επίπεδο οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά και οι νομικές συζητήσεις για τον πακέτο των προληπτικών μέτρων. Φεύγοντας από την Αθήνα πάντως οι επικεφαλής των θεσμών σε ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσαν την σημαντική πρόοδο, που όμως αφορά μόνο τα μέτρα των 5,4 δισ. με το αφορολόγητο να παραμένει το βασικό αγκάθι.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκάλεσε η θέση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Γερμανική Bild χαρακτήρισε το 2015 μία χρονιά που αποτέλεσε οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί της δείκτες έδειξαν καλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από εκείνο που είχε προϋπολογιστεί. Έσπευσε πάντως ο πρόεδρος της ΕΚΤ να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στο δρόμο των αλλαγών.

Αργά χθες το βράδυ πάντως έγινε γνωστό ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουν οργανώνει ένα νέο Eurogroup αφιερωμένο στην Ελλάδα, στις 9 Μαΐου. Εκει θα συζητηθεί ο νομικός τρόπος βάσει του οποίου θα αποφασιστούν τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ., αλλά αναμένεται να αποκαλυφθούν και οι προθέσεις γύρω από τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

 

 


σχετικα αρθρα