του Ιωάννη Μαρτέλλου

Τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία και επαναφορά των εφιαλτικών μνημών του πρώτου εξαμήνου του 2015 προκαλεί η εμπλοκή στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παρά τα όσα ηρωικά λέγονται από στελέχη της κυβέρνησης για τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων, δυνητικής εφαρμογής, ύψους μέχρι και 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2018, η κατάσταση είναι οριακή.

Την ίδια στιγμή, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία, η ελληνική οικονομία δεν...ανασταίνεται και σταυρώνεται, καθώς στενεύουν και άλλο τα χρηματοδοτικά περιθώρια εν όψει των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που κορυφώνονται τον Ιούλιο του 2015, όπως υποδηλώνει η συγκέντρωση των αποθεματικών δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση, με ένα μίγμα πολιτικής που στηρίζεται σε υπερβολική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων στην τρέχουσα περίοδο, έτσι ώστε η αναγκαία, αν και μη ορθολογικά σχεδιασμένη, περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών να διολισθήσει προς το μέλλον.

Και όπως λένε πολλοί οικονομολόγοι, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και περιστολής της φοροδιαφυγής, το μόνο που γίνεται είναι η διαμόρφωση ενός μίγματος μέτρων που οδηγεί σε αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην αύξηση φόρων αντί της περιστολής δαπανών και ο υφεσιακός αντίκτυπος που θα έχουν στην οικονομία, οδηγεί μυωπικά την Τρόικα να εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία.

Χωρίς την άμεση αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι προδιαγεγραμμένη, και η καθήλωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα απολύτως προβλέψιμη.