current views are: 8

2 Μαΐου 2016
Δημοσίευση18:00

Το παρασκήνιο πριν από το Eurogroup – Μπαράζ συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό

Είναι προφανές ότι μέχρι τις 9 Μαΐου, αλλά ακόμη και κατά τις άγιες ημέρες του ελληνικού Πάσχα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησαν. 

Δημοσίευση 18:00’

Είναι προφανές ότι μέχρι τις 9 Μαΐου, αλλά ακόμη και κατά τις άγιες ημέρες του ελληνικού Πάσχα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησαν. 

Είναι προφανές ότι μέχρι τις 9 Μαΐου, αλλά ακόμη και κατά τις άγιες ημέρες του ελληνικού Πάσχα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησαν.

Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τηλεφώνησε και στους επικεφαλής του κουαρτέτου, αλλά και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον άνθρωπο που έχει στηλώσει τα πόδια απέναντι απ’ το ελληνικό χρέος αρνούμενος να το συζητήσει. Άλλωστε είναι γνωστή η άποψή του, την οποία εξέφρασε ξεκάθαρα τον Απρίλιο σε συνέντευξή του λέγοντας:

Δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από αυτό που πρέπει να κάνουν.

Και όσο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κρατά αυτή τη στάση είναι πολύ πιθανό μία μεγάλη πλειοψηφία χωρών να σταθεί στο πλευρό του και να μην δοθεί στην Ελλάδα κάποιο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. Εννοείται ότι για κούρεμα κεφαλαίου ούτε λόγος. Όμως ο κ Σόιμπλε αντιδρά σχεδόν σε όλους τους τρόπους μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης το ελληνικού χρέους, το οποίο στόχος είναι να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.

Επιπλέον κυβέρνηση και το υπόλοιπο Eurogroup σε συνδυασμό με τους δανειστές θα πρέπει να συζητήσουν το νομικό, αλλά και το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν το ζητούμενο θα είναι ένας κόφτης δαπανών του δημοσίου μόλις ξεπεραστεί ένα δημοσιονομικό όριο, ή θα είναι συγκεκριμένα μέτρα; Κατά δεύτερον ο κόφτης ή τα μέτρα θα επιβάλλονται αυτόματα μόλις η Eurostat καταλήξει ότι υπάρχει κενό, ή το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι εκείνο που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό; Επίσης, θα υπάρχουν κωδικοί που δεν θα μπορεί να τους πειράξει κανείς; Δηλαδή τους μισθούς και τις συντάξεις; Παραμένει άγνωστο. Και μιας και αναφερθήκαμε στη Eurostat, ακόμη και αυτή η υπηρεσία φαίνεται να ενοχλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ζητάει να συμμετέχει στον τρόπο αποτύπωσης της οικονομικής πραγματικότητας της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τονίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση όλοι θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, ενώ η ίδια εμφανίζεται σίγουρη ότι θα τα καταφέρει η Ελλάδα και ότι μέχρι τις 24 Μαΐου στο επόμενο Eurogroup όλα θα έχουν λήξει.

Πασχαλινές αναφορές και πυρετώδεις συσκέψεις

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι στο μυαλό όλων μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και του ιδίου, βρίσκεται συνεχώς η διαπραγμάτευση και δεν πρόκειται να φύγει. Για παράδειγμα εκεί που έσπαγε αυγά με υπαξιωματικούς της φρεγάτας Αδριάς, κατέληξε να λέει ότι θα έδινε το δικό του -πολύ γερό μέχρι εκείνη τη στιγμή αυγό- στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να το χρησιμοποιήσει στην διαπραγμάτευσή. Η διάθεση ήταν προφανώς χιουμοριστική, αλλά ταυτόχρονα είχε και μία σοβαρότητα η αποστροφή που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει άλλο πίσω.

Όμως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος καθώς ήδη η κυβέρνηση δέχεται την ανάγκη να συμφωνήσει σε κάποια επιπλέον μέτρα, τα οποία όμως τα ονομάζει κόφτη δαπανών. «Δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, εμείς προτείνουμε φρένο δαπανών» φαίνεται να δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, επιμένοντας επίσης τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να καταφέρουν να περάσουν από τη Βουλή αν πάρουν μορφή συγκεκριμένων νομοθετημάτων που θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη συμφωνηθέν (κατά 95% έως 99%) πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.

Με την αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο να είναι στο «κόκκινο», ο πρωθυπουργός αρχίζει από το πρωί της Τρίτης μπαράζ συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.


σχετικα αρθρα