Σε εβδομάδα-φωτιά έχει μετατραπεί πλέον ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου, με τις ημέρες να περνούν χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ήδη χάθηκαν τρεις ημέρες και η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει καμία χειροπιαστή πρόοδο παρά τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα εκείνες της Παρασκευής ανάμεσα στο Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Το βασικότερο ζήτημα παραμένει η μορφή που θα πάρουν τα έκτακτα μέτρα (συγκεκριμένη λίστα με παρεμβάσεις, ή ένας απλός κόφτης δαπανών) αλλά και ο τρόπος δέσμευσης της κυβέρνησης: Θα είναι προαποφασισμένα ή ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει το ελεύθερο να αποφασίσει από μία «πισίνα» επιλογών; 

Εννοείται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δεσμευθεί για τίποτα ξεκάθαρο σε αυτή τη φάση, καθώς τα βασικότερα μέτρα του καταλόγου που προωθούν οι δανειστές είναι το ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 24%. Και φυσικά δημοσιοποιήσεις τέτοιων προθέσεων είναι άγνωστο τι μπορούν να κάνουν στο μυαλό των βουλευτών του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, ειδικά τώρα που μπροστά τους βρίσκεται η ψήφιση του πολύ δύσκολου (ούτως ή άλλως) ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα η ψήφιση θα πάει είτε στις 9 είτε στις 10 Μαΐου. Η δεύτερη ημερομηνία είναι και η πιθανότερη ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις του Eurogroup, όμως υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για επίσπευση της διαδικασίας και ψήφιση ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο πριν το Eurogroup

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που έχει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγος. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη «στενότερα» καθώς ήδη στο πρακτορείο Reuter’s χθες υπήρχε αναφορά για πολύ μικρές πιθανότητες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία την Δευτέρα ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα υπήρχαν δηλώσεις αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται, αλλά κάνουν σαφές ότι «στις συζητήσεις γίνεται αργή πρόοδος. Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα χρειαστούν και άλλες εβδομάδες». 

Άρα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συζήτηση θα πάει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο, διότι αν δεν κλείσει η συμφωνία μέσα στον Μάιο, τότε το επόμενο τακτικό Eurogroup είναι στις 16 Ιουνίου. Δηλαδή πολύ κοντά στο βρετανικό δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί μία εβδομάδα μετά στις 23 Ιουνίου. Και τότε πολύ λίγοι θα έχουν μυαλό για να σκεφτούν την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση συμφωνίες και εκταμίευση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν μπει ο Ιούλιος, καθώς το πρώτο 10ήμερο του μήνα, είναι και το δυσκολότερο της χρονιάς από πλευράς αποπληρωμής χρέους. Θα πρέπει να πληρωθούν 2,5 δισ. για μισθούς και συντάξεις (όπως κάθε μήνα) συν ένα ομόλογο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,3 δισ., μία δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 457 εκατομμυρίων ευρώ και τόκοι 900 εκατομμυρίων. Σύνολο: 6,2 δισ. ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του δύο επιλογές: Την πλήρη συμφωνία με τους δανειστές ή τη ρήξη, η οποία μοιραία θα οδηγήσει σε εκλογές. Και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν όλες οι τάσεις. Και εκείνοι που λένε «ναι σε όλα» και οι συντηρητικοί που θέλουν όμως μία σκληρή διαπραγμάτευση και εκείνοι που μιλάνε για πλήρη σύγκρουση. Ανάλογα διλήμματα φαίνεται να προβληματίζουν ακόμη και την Κομισιόν που αναζητά εκείνους που θα κερδίσουν από ενδεχόμενη επαναφορά του Grexit στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.

Χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου, που τόνισε:

«Περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά αδιεξόδου και το σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι αν κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο, κάτι που προβληματίζει πολύ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα».