Με ορόσημο το τέλος του Μάη εργάζεται πλέον η κυβέρνηση για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με το βλέμμα να είναι στραμμένο στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Φαίνεται πάντως ότι είναι αποφασισμένο ότι στις 9 Μαΐου δεν θα κλείσει η διαπραγμάτευση, αλλά θα πάμε στην καλύτερη περίπτωση για το Eurogroup της 24ης του ίδιου μήνα. Κι αυτό διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να επιμένει στην νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων και όχι απλά στην κατάθεση καλών προθέσεων από το Μαξίμου για λήψη μέτρων όταν παραστεί ανάγκη. Επίσης δεν δέχεται την δημιουργία ενός κόφτη δαπανών που όμως δεν θα αναγκάζει το Υπουργό Οικονομικών να κόψει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις. 

Το πόσο σκληρή είναι η στάση του ΔΝΤ φάνηκε χθες από την τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αμήχανος κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν. Για την Ελλάδα ανακοίνωσε καλύτερη πορεία για το ΑΕΠ φέτος, όταν όμως ρωτήθηκε αν τα βελτιωμένα στοιχεία θα κάμψουν τις αντιστάσεις του Ταμείου αρκέστηκε να απαντήσει: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται». 

Έτσι, μοιραία οι λύση του γρίφου για το τί θα γίνει με το πακέτο των εφεδρικών μέτρων μετατίθεται προς το τέλος Μαΐου κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος δήλωσε:

«Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά». 

Κλειδί βέβαια στην όλη υπόθεση παραμένει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα. Η τοποθέτησή του θα μπορούσε να έχει διττή ανάγνωση. Από τη μία είναι η σκέψη ότι όλα θα πάνε καλά με τη διαπραγμάτευση κι απ’ την άλλη ότι το χρέος δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα πει το «ναι» για την έναρξη των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνσή του. 

Την ίδια στιγμή όμως, με χθεσινή του ανακοίνωση το Οίκος Moody's προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο, γεγονός που χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά αρνητικό». Η τοποθέτηση του Οίκου (αν και αποδέχεται το χειρότερο σενάριο) δεν είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς τονίζει ότι αν δεν εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση των 5,7 δισ. η Ελλάδα δεν θα έχει τα χρήματα για να πληρώσει έως τις 20 Ιουλίου τα 2,3 δισ. που οφείλει σε ομόλογο που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα ο Οίκος αυξάνει και τις πιθανότητες των πρόωρων εκλογών, τη στιγμή μάλιστα που εμφανίστηκαν πληροφορίες από χθες ότι κάποιοι κοντά στο κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για διπλές κάλπες: Δημοψήφισμα και εκλογές. 

Και όλα αυτά τη ώρα που η Κομισιόν παρουσίασε τις εαρινές της προβλέψεις όπου συνολικά το ΑΕΠ και το 2016 θα παραμείνει σε αρνητικό πεδίο και αναμένεται (αν όλα πάνε καλά) να περάσει σε θετικό πρόσημο στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να φτάσει στο 2,7% το 2017. Οι προβλέψεις βέβαια είναι καλύτερες από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί τον χειμώνα. Τότε το ΑΕΠ του 2016 υπολογιζόταν ότι θα συρρικνωθεί με ρυθμό -0,7% ενώ τώρα με -0,3%. Κύριος μοχλός συγκράτησης της ύφεσης και τελικά της ανάπτυξης παραμένει και πάλι η ιδιωτική κατανάλωση που όμως προβλέπεται να πέσει κατά 0,4% φέτος και να αυξηθεί κατά 1,8% του χρόνου. Παράλληλα η ανεργία θα συρρικνωθεί μεν, θα παραμείνει όμως στα δραματικά υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών. Φέτος θα πέσει ελάχιστα στο 24,7% από 24,9% το 2015 και του χρόνου θα μειωθεί στο 23,6%. 

Και μπορεί η Κομισιόν να προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα για φέτος γενικής κυβέρνησης 0,8% του ΑΕΠ αντί για 0,5% στην προηγούμενη εκτίμηση και 2% του ΑΕΠ αντί για 1,8% για το 2017, παραδέχεται ωστόσο ότι γύρω από τις προβλέψεις υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.