Ολοκλήρωση της αξιολόγησης βλέπει η Morgan Stanley και τονίζει πως σε αυτό το ενδεχόμενο, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μπορούν να αυξηθούν 90% από τα σημερινά τους επίπεδα και τα spreads (οι διαφορές απόδοσης) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς να μειωθούν.

Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε overweight (δηλαδή, σε σύσταση για μεγαλύτερη αναλογικά συμμετοχή τους σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις τους δεν αποτυπώνουν τη μείωση στα spreads των ομολόγων που θα ακολουθήσουν μία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της και αντανακλούν μία υπερβολικά απαισιόδοξη άποψη αναφορικά με τους στόχους για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματός της, να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει η χρηματοπιστωτική εταιρεία.

«Δεν θα είναι εύκολο και είναι πιθανόν να μην είναι καθόλου ομαλό», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζες. Ωστόσο, θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.