Μεγάλη μερίδα φορολογούμενων έχει να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο ''φόρο κληρονομιών'', ο οποίος προκύπτει από κληρονομιά που έχει κληροδοτηθεί από αποθανόντα. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της φορολογίας κληρονομιών είναι τα εξής:

Το αντικείμενο φόρου, το οποίο μπορεί να είναι:

  • Οποιασδήποτε φύσης περιουσία Ελλήνων ή αλλοδαπών στην Ελλάδα.
  • Κινητή περιουσία στο εξωτερικό έλληνα υπηκόου, με εξαίρεση αν ο έλληνας υπήκοος διαμένει στο εξωτερικό για πάνω από 10 έτη. 
  • Κινητή περιουσία στο εξωτερικό αλλοδαπού υπηκόου κατοίκου Ελλάδος.

Οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται από 1% έως 40%, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας, ενώ ισχύει αφορολόγητο όριο ανάλογα με το βαθμό συγγένειας. 

Υπόχρεος για την εξόφληση του φόρου είναι ο κληρονόμος, ενώ ο χρόνος έναρξης φορολογικής υποχρέωσης είναι κατα κανόνα ο χρόνος θανάτου του προσώπου που κληροδοτεί την κληρονομιά.

Ο τρόπος καταβολής φόρου είναι σε 12 ίσες διμηνίαιες δόσεις των 500 ευρώ τουλάχιστον, υπό προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης καταβληθέντος φόρου στο εξωτερικό, εφόσον αποδεικνύεται ότι καταβλήθηκε. 

Υπόχρεος να υποβάλει τη δήλωση φόρου κληρονομιάς είναι ο κληρονόμος, ενώ η προθεσμία υποβολής της είναι 6 ή 12 μήνες από τον χρόνο θανάτου ή δημοσίευσης διαθήκης, ανάλογως του έαν κατά το χρόνο θανάτου ο κληρονόμος ή ο κληρονομούμενος διέμενε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.