Η κυβέρνηση έχει εμμέσως αποδεχθεί πλέον ότι το συνολικό πακέτο που συζητάει για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση είναι ύψους 9 δισ.. Την ίδια στιγμή όμως το μόνο που προβάλει ως αντίσταση στους δανειστές ώστε να εξωραΐσει τα επερχόμενα μέτρα είναι ο τρόπος επιβολής τους. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα έλεγαν ότι αντί των προληπτικών μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως βάση της συζήτησης αυτή τη στιγμή είναι η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Μόνο που αυτού του είδους ο μηχανισμός δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μπούμεραγκ για την κυβέρνηση, και να αποδειχθεί ένας μόνιμος βραχνάς που θα «γεννάει» συνεχώς απαιτήσεις για νέα μέτρα, ενώ θα μπορούσαν τα 3,6 δισ. να ήταν «one off» και να τελείωνε με αυτά η κυβέρνηση. 

Την ίδια στιγμή χθες το EuroWorking Group με ανακοίνωσή του χαμήλωσε τις προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της συνάντησης της 9ης Μαΐου. Στην ατζέντα των συζητήσεων που δημοσιοποιήθηκε οι Ευρωπαίοι ζητούν να υπάρξει συμφωνία για όλα τα μέτρα (και των 5,4 δισ. και των 3,6) αλλά να υπάρξει και μία πρώτη δεσμευτική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που ζητά το ΔΝΤ. 

Πρόσωπο- κλειδί στην όλη διαπραγμάτευση πάντως παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δια μέσω της εκπροσώπου του τόνισε ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε ένα "Staff Level Agreement". Και συνέχισε η κυρία Φρεντερίκε Φον Τίσενχάουζεν: «Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος. Υπάρχουν κάποια ανοιχτά σημεία». Στην ουσία οι Γερμανοί δεν θέλουν να δώσουν για άλλη μία φορά πολιτική λύση στην Ελλάδα, κάτι που αντιθέτως θέλει η Γαλλία, η οποία πιέζει για να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. 

Διχασμένοι όμως εμφανίζονται και οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι, με τη Morgan Stanley να θεωρεί χθες με ανακοίνωσή της ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει και να συστήνει ανεπιφύλακτα την αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ η UBS να διατηρεί το ποσοστό της πραγμάτωσης του Grexit στο υψηλό 20% έως 30%. 

Τα μέτρα που έρχονται 

Ανεξάρτητα όμως από το αν θα νομοθετηθούν τελικά και τα 9 δισ. μέτρων η Ελληνική Βουλή θα κληθεί πολύ σύντομα να ψηφίσει τον πολύ βαρύ κατάλογο των 5,4 δισ. για τα οποία κυβέρνηση και Ευρωπαίοι λένε ότι έχουν συμφωνηθεί κατά 95 ή 99%. Ένα από τα βασικότερα μέτρα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% με την έκθεση της Κομισιόν να επιβεβαιώνει πως ο στόχος αυτού του μέτρου είναι τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε εκατοντάδες τυποποιημένα τρόφιμα, με ταυτόχρονη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Στην θεωρία τότε θα έπρεπε να μπουν στα ταμεία επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τελικά η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ ήταν το «αστρονομικό» ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ! 

Παράλληλα η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από μια μακρά λίστα έμμεσων φόρων όπως η αύξηση της φορολόγησης στην αμόλυβδη κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο, οδηγώντας την τιμή εκ νέου πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο. Αλλά και το Ι.Χ. θα λάβει μία γερή δόση φορολόγησης, τα τσιγάρα, τα αλκοολούχα ποτά, η διαμονής στα ξενοδοχεία, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ πολύ πιθανή είναι και η αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία και της φορολόγησης της συνδρομητικής τηλεόρασης και του ίντερνετ. 

Την ίδια στιγμή θα υπάρξουν μικρές περικοπές και στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθει από την διατήρηση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις» με ταυτόχρονο πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια. 

Επιπλέον 1,8 δισ. θα προέλθουν από τη νέα φορολογική κλίμακα, την εισφορά αλληλεγγύης και τα εισοδήματα από ενοίκια. Ανοιχτό πάντως παραμένει το θέμα του αφορολόγητου με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει βελτιωμένη πρόταση καθορισμού του ύψους του με βάση τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενου.