current views are: 9

5 Μαΐου 2016
Δημοσίευση17:36

Δανειστές: Δεν αρκεί το ασφαλιστικό – «Εδώ και τώρα» νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Μάλιστα, θέλουν την εφαρμογή των μέτρων-κάβα, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, σε κάθε αξιολόγηση από τους θεσμούς και όχι με το review κάθε έτους. 

Δημοσίευση 17:36’

Μάλιστα, θέλουν την εφαρμογή των μέτρων-κάβα, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, σε κάθε αξιολόγηση από τους θεσμούς και όχι με το review κάθε έτους. 

Φωτιά στην αξιολόγηση βάζουν και πάλι οι δανειστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών ξεκαθαρίζουν ότι δεν αρκεί η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού, αλλά απαιτούν άμεση θεσμοθέτηση των προλητπικών μέτρων. Μάλιστα, θέλουν την εφαρμογή των μέτρων-κάβα, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, σε κάθε αξιολόγηση από τους θεσμούς και όχι με το review κάθε έτους. 

Ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφιση του ασφαλιστικού την Κυριακή, ως διαπραγματευτικό εργαλείο στο Eurogroup της Δευτέρας, οι πιστωτές -με πρωτεργάτη το ΔΝΤ- ζητούν τη νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και μάλιστα με λεπτομερή ποσοτικοποίηση για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισημαίνουν ότι -ακόμη και με την ψήφιση του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις και φορολογία– παραμένουν ανοιχτά ζητήματα μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ θέτουν επιτακτικά το ζήτημα του αφορολόγητου, το οποίο ζητούν να μειωθεί περεταίρω. 

Το Ταμείο επιμένει να νομοθετηθούν τώρα τα προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολύ συγκεριμένες δράσεις, όπως την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 2018, νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο και, μάλιστα, ποσοτικοποιημένα και με αναφορά στις κατηγορίες των μισθολογίων που θα “πειραχτούν”.

Επιπλέον, επιμένουν σε μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, όπως την επέκταση του ΦΠΑ 24%, από 13% που είναι σήμερα, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. 

Κομβικό σημείο στη διαπραγμάτευση είναι η απαίτηση των θεσμών να γίνεται η αξιολόγηση για την επίτευξη των στόχων, και τη συνακόλουθη εφαρμογή των μέτρων-κάβα, σε κάθε αξιολόγηση και όχι στο κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους για την κυβέρνηση. 


σχετικα αρθρα