Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων φέρνει από σήμερα σε όλη τη χώρα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή, με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να βρίσκονται σε αναβρασμό.

«Είναι απαράδεκτο που ήρθε τόσο αιφνίδια στη Βουλή, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε τόσο σύντομο χρόνο και χωρίς να έχουν εισακουστεί δεόντως οι απόψεις στις αρμόδιες επιτροπές,» δηλώνει στο newpost για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Ιωάννα Καλαντζάκου.

Η ίδια προανήγγειλε την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και όπως ανέφερε σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του κλάδου μέχρι την σύγκληση της Ολομέλειας που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.

Σύμφωνα με την κ. Καλαντζάκου εκτός από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι πιθανόν να αποφασιστούν και άλλες μορφές πέραν της αποχής, όπως η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής ή και η επίδοση κειμένου διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε την συνέχιση της αποχής μέχρι τις 14 Μαΐου.

Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος του ΔΣΑ  πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «δημευτικό», το οποίο «συνιστά μια δεύτερη φορολογία για εξυπηρέτηση βραχυπροθέσμων δημοσιονομικών στόχων, δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας, δεν υπάρχει ποσοτικοποίησή και αναλογιστική μελέτη, και το σύστημα δεν είναι διαγενεακά ισότιμο που είναι βασική αρχή του ασφαλιστικού συστήματος».

Ως «γενοκτονία» των νέων επιστημόνων χαρακτηρίζει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης και προαναγγέλλει επίσης σειρά κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο Newpost τόνισε ότι: Θα προσπαθήσουμε με το συντονιστικό όλων των επιστημονικών ομάδων  να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας και συγχρόνως να αντιληφθούν όλοι ότι αυτό που προωθείται είναι μια γενοκτονία των νέων επιστημόνων. Είναι σαν να τους λέει η πατρίδα ότι εσείς οι νέοι  επιστήμονες πρέπει να πάτε σε άλλη χώρα» και συμπλήρωσε: «Θα είμαστε η μοναδική χώρα που θα έχουμε τόσους πολλούς επιστήμονες μετανάστες ενώ συγχρόνως υποδεχόμαστε με κάθε ανθρώπινο τρόπο τόσους μετανάστες».

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει ότι «πρόκειται για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας».

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ιατρός με καθαρό εισόδημα άνω των 20.000€ θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 55% με 60% των εισοδημάτων του χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ)».

Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο καλεί τους βουλευτές συναδέλφους του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ύστερα από απόφαση της διοικούσας επιτροπής, «προκειμένου να αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή ότι οι αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον όλου του κλάδου».

Μιλώντας στο Newpost σημείωσε ότι : «μας βγάζει ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος, καθώς με εισφορές και φορολογία πάνω από 70% ακόμα και οι λίγοι μηχανικοί που απασχολούνται και κρατιούνται με νύχια και με δόντια, γιατί είμαστε ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο, θα βγουν εκτός χώρου».

Επιπλέον τονίζει: «Θεωρούμε ότι δεν θα φέρει και τα αποτελέσματα που επιθυμεί η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων».

Όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη αυτός θα είναι ο δρόμος μέχρι να καταστραφούμε εντελώς

Με ανακοίνωσή του, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν στην γενική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου ενώ σήμερα όπως ανέφερε ο κ. Στασινός θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση της ΟΚΕ ενώ θα έχουν και συνάντηση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί της χώρας συνεχίζουν την απεργία - αποχή τους από την συμμετοχή σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών, Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.),