ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους

της Άρτεμις Παραδείσου - Δημοσίευση 9 Μαΐου 2016, 10:09 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2016, 10:17
Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους
Facebook Twitter Whatsapp

Η ώρα για την πρώτη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους επιτέλους έφτασε και στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει τα πρώτα σενάρια αντιμετώπισης του προβλήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Η Αυγή».

Η ώρα για την πρώτη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους επιτέλους έφτασε και στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει τα πρώτα σενάρια αντιμετώπισης του προβλήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Η Αυγή»

Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα με άλλα λόγια, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 460,6 δις και χρόνο αποπληρωμής ως το 2059. Τα μισά δάνεια είναι προς τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF –ESM, ενώ τα υπόλοιπα είναι διακρατικά δάνεια, προς το ΔΝΤ κ.α. Οι πρώτες δύσκολες χρονιές (με δυσθεώρητα ποσά για τόκους και κεφάλαια) είναι το 2019, και μετά το 2022 -3 (με ετήσια ποσά λίγο κάτω ή πάνω από τα 20 δισεκατομμύρια). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, τη στιγμή αυτή εξετάζονται τριών ειδών «εργαλεία» αναδιάρθρωσης του χρέους: βραχυπρόθεσμα (π.χ. με μεταφορά χρέους στον ESM), μεσοπρόθεσμα (π.χ. μέσω σταθεροποίησης επιτοκίου, επιμήκυνσης αποπληρωμής ή νέας περιόδου χάριτος), και μακροπρόθεσμα, που θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την καμπύλη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. 

Και το κούρεμα; Ο μόνος παίκτης που εμφανίζεται να υποστηρίζει ακόμη και τώρα, τη λύση αυτή είναι το ΔΝΤ, ενώ περισσότερο φειδωλή χώρα είναι η Γερμανία, ενδεχομένως γιατί δεν θέλει η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους να αποτελέσει κακό προηγούμενα για άλλα δημόσια χρέη, πολύ μεγαλύτερα, όπως της Ιταλίας. Σε μια ενδιάμεση θέση βρίσκονται η Κομισιόν, η Γαλλία κ.α. ευρωπαϊκές χώρες.