Ζοφερό τοπίο στην αγορά και την κοινωνία περιγράφουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους, αλλά ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις. 

Όπως αναφέρουν, το εν λόγω νομοθέτημα θα έχει συνολικά βαρύτατες συνέπειες τόσο στους μισθωτούς, όσο και στους επιχειρηματίες και τους συνταξιούχους και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση τις μεσαίες κοινωνικές ομάδες. 

Για ''βλαπτικές μεταβολές'' σε βάρος των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μιλά ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, υπογραμμίζοντας, ότι πλέον θα προωθηθεί η μαύρη εργασία, καθώς πλέον συμφέρει περισσότερο τους εργαζόμενους να μην ασφαλίζονται...

''Εμείς καλέσαμε τον κόσμο να μην ψηφίσει, διοργανώσαμε κινητοποιήσεις για ένα νομοσχέδιο που είναι ό,τι χειρότερο έχει έρθει τα τελευταία χρόνια'' αναφέρει ο κ. Μουτάφης, που μία ημέρα μετά τη νομοθέτησή του υπογραμμίζει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων. 

''Πλήρη εξόντωση των αγροτών μετά από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου'' προβλέπει ο Τάσος Χαλκίδης, εκπρόσωπος του συντονιστικού των αγροτών της Ημαθίας, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη του ΟΓΑ στο ενιαίο ταμείο ήταν ''ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον αγροτικό κόσμο''. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη:

Είμαστε πλέον σε μεγάλο αδιέξοδο οι αγρότες και η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη βαριά φορολογία θα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα αγωνιστούμε.

Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι τελικά οι αγρότες δεν κατέβηκαν στην πρωτεύουσα, όπως είχαν προαναγγείλει, καθώς χθες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του παρέδωσαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους και τη διαμαρτυρία τους. 

Τη μεγάλη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Νίκος Μπόνης, σημειώνοντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ''θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα λουκέτα, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση στις επιχειρήσεις''. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή παρουσιάζει την καλή πλευρά του θέματος, καθώς ''θα βοηθήσει να κλείσει η αξιολόγηση και να δοθεί μια ανάσα στην ανάπτυξη που τόσον καιρό περιμένουμε να έρθει''.

Ο κ. Μπόνης υπογραμμίζει ότι από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρηματίων δεν θα σταματήσει ο αγώνας, ενώ επίκειται συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ για να αποφασιστούν απο κοινού δράσεις με τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς.