Στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος που ξεκινούν και επίσημα σήμερα στο Eurogroup αναφέρεται η JP Morgan σε ανάλυσή της.

Ο επενδυτικός οίκος τονίζει πως το βάρος του ελληνικού χρέους είναι διαχειρίσιμο έως το 2023, λόγω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης αλλά και της περιόδου χάριτος που έχουν δώσει οι δανειστές.

Το πρόβλημα, συνεχίζει ο οίκος έγκειται στο γεγονός ότι όταν ξεκινούν οι πληρωμές κεφαλαίου και τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF, το ελληνικό χρέος υποτίθεται ότι θα μετακυλισθεί στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος χρηματοδότησης που είναι πολύ μεγαλύτερο από τα υφιστάμενα χαμηλότοκα δάνεια.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένας τρόπος να υλοποιηθεί αυτή η μετακίνηση με διαχειρίσιμα επιτόκια.

Όπως τονίζεται και με δεδομένο ότι με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν επιτρέπεται κούρεμα ονομαστικής αξίας του χρέους, υπάρχουν δύο τρόποι για να υπάρξει ανακούφιση:

Η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος στις πληρωμές τόκων.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών για να δοθεί η ελάφρυνση. Οι επιλογές που θεωρεί επικρατέστερες είναι η 10ετής επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του EFSF και του ESM, καθώς και μια δεκαετής περίοδος χάριτος για τις πληρωμές τόκων του ESM.