Σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, που ως γνωστόν ξεκίνησαν σήμερα επισήμως στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Η Wall Street Journal μάλιστα, επικαλούμενη την έκθεση βιωσιμότητας (DSA) που μοιράστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα, αναφέρει υπάρχουν διαφορετικές αναλύσεις για την βιωσιμότητά του, οι οποίες κυμαίνονται από το 258,3% του ΑΕΠ το 2060, έως… το 62,6%.

Οι μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις εξαρτώνται από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις ερχόμενες δεκαετίες και στο πόσα χρήματα θα δοθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

Βάσει των περισσότερων αισιόδοξων σεναρίων, το έγγραφο που επικαλείται η WSJ, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της που ανήλθε σε 176,9% του ΑΕΠ το 2015. «Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης εξάγονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αναλύει 4 διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και εκτιμά στο πόσο θα ανέλθει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, σε κάθε ένα από αυτά τις ερχόμενες δεκαετίες μέχρι το 2060.

Η ανάλυση δείχνει πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να πέσει στο 62,6% του ΑΕΠ στο θετικότερο σενάριο. Στο χειρότερο σενάριο, το χρέος θα μπορούσε να ανέλθει στο 258,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Το βασικό σενάριο, το οποίο θεωρεί δεδομένο πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο διάσωσης, δείχνει πως το χρέος θα ανέλθει φέτος στο 182,9% του ΑΕΠ, και θα πέσει σταδιακά στο 104,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Οι διαφορές ως προς το μέγεθος του χρέους εκπορεύονται από τις διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα, όπου δεν υπολογίζονται οι αποπληρωμές τόκων ή τα πόσα θα πρέπει να πληρώσει η χώρα για να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ακόμα και μικρές αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μικρότερων πλεονασμάτων ή των μεγαλύτερων επιτοκίων θα μπορούσε γρήγορα να μεγεθύνει το χρέος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2060 θα μπορούσε να φτάσει στο 183,8% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση διερευνά και το πώς θα εξελιχθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την Ελλάδα την ίδια περίοδο. Πρόκειται δηλαδή για τα χρήματα που θα πρέπει να βρει μία χώρα ώστε να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τις αποπληρωμές τόκων και τις ωριμάνσεις χρέους.

Οι δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με την WSJ, θεωρούν πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι οι καλύτεροι δείκτες για να φανεί εάν η Ελλάδα έχει την ικανότητα να αποπληρώνει τα χρέη της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος της θα πρέπει να ανέλθουν στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πάνω από το 15% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και θα αυξηθούν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.