Την πενταετή επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων φέρεται ότι προτείνει ο EFSF σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δίκτυο Dow Jones Newswire.

Όλα αυτά ενώ στο Eurogroup συζητείται το ζήτημα του χρέους και ενώ έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος. 

Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, εκτός από την ωρίμανση των δανείων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που συμμετέχει στο Κουαρτέτο, περιλαμβάνει επίσης την επιβολή πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050.

Ακόμη προτείνει οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα, και να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050 οι αποπληρωμές δανείων στον EFSF.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters σε δημοσίευμά του για το σημερινό Eurogroup, το ΔΝΤ προσήλθε αμετακίνητο στη θέση του για τα μέτρα – κάβα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη θα παρουσιαστούν στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δύο εκθέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: Η μία που περιέχει τις προτάσεις του ΔΝΤ και η άλλη με τις προτάσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών.