Με Προεδρικό Διάταγμα προτείνει η κυβέρνηση να γίνεται η περικοπή δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ κάθε Απρίλιο θα λαμβάνεται η σχετική απόφαση ανάλογα με την πορεία του προγράμματος.

Το επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και διευκρίνισε ότι από τις περικοπές δαπανών θα εξαιρούνται οι αμυντικές και κοινωνικές, χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ελληνική πρόταση, η οποία εστάλη χθες στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνει μειώσεις ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις.

«Αποτελεί πεποίθηση της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών ότι χρειάζεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Άρα είμαστε στη θέση να πούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πλήρωση του στόχου του 3,5%, άρα αυτό παρέχει μια επιπλέον αξιοπιστία σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ακόμα και χωρίς αυτόν τον μηχανισμό η Ελλάδα θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους», κάτι που όπως πρόσθεσε, είπε και η Επιτροπή.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία και ότι θα μπει και το ζήτημα του χρέους στην ευρύτερη εικόνα. «Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες για να μπορέσουμε να λύσουμε τυχόν διαφωνίες. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Όλοι συμφωνούμε στα τρία χρονικά όρια που έχουν θεσμοθετηθεί» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο καλύτερος δυνατός μηχανισμός», όμως, συμπλήρωσε, «υπάρχει μία ευρύτερη αναγνώριση ότι μπορούμε να κάνουμε μόνο ό,τι είναι νομικώς ισχύον».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «το ΔΝΤ ήταν φανερά ικανοποιημένο που συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους και σύμφωνο με την άποψη των τριών χρονικών οριζόντων» καθώς και «ευτυχείς που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση ώστε στις 24 Μάιου να έχουμε μια συμφωνία».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «θα υπάρξει μια πιο αντικειμενική προσέγγιση του θέματος για το τι έχει ανάγκη η Ελλάδα για να έχει ένα ουσιαστικά βιώσιμο χρέος».


Τέλος, σημείωσε ότι αποτελεί μια πολύ πιο διαφορετική απόφαση σε σχέση με εκείνη του 2012 ενώ εκτίμησε πως το 2016 το πλεόνασμα θα φτάσει πάνω από το στόχο.