Στη δημοσιότητα έδωσε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων τη βάση δεδομένων για περισσότερες από από 300.000 εξωχώριες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρόκειται για έναν διαδραστικό οδηγό – ανά χώρα- που επιτρέπει την καταγραφή προσώπων και επιχειρήσεων πίσω από τις off shore.

Τα δεδομένα, μέρος της έρευνας των Panama Papers, αποτελούν τη μεγαλύτερη αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με υπεράκτιες εταιρείες και ανθρώπους πίσω από αυτές. Αυτά περιλαμβάνουν, όταν είναι διαθέσιμα, τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών αυτών των αδιαφανών εταιρικών σχημάτων.

Η βάση δεδομένων περιέχει επίσης πληροφορίες για περισσότερες από 100.000 επιπλέον offshore τις οποίες το ICIJ είχε ήδη αποκαλύψει από το 2013 στα πλαίσια της έρευνας των Offshore Leaks.

Τα νέα δεδομένα που δημοσιοποιεί το ICIJ αντιπροσωπεύουν ένα μόνο κομμάτι από τα Panama Pappers, τα οποία αποτελούνται στο σύνολό τους από τουλάχιστον 11,5 εκατομμυρία έγγραφα που διέρρευσαν από την παναμέζικη νομική εταιρεία Mossack Fonseca, έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως δημιουργούς αδιαφανών υπεράκτιων εταιρειών, τραστ και ιδρυμάτων.

Την ίδια στιγμή, εντατικοποιούν τις έρευνές τους για τα Panama Papers οι οικονομικοί εισαγγελείς, διατάσσοντας πλέον και αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτά, με δικαστική συνδρομή.

Διαβάστε εδώ τα στοιχεία για τις off shore

Η εν λόγω λίστα έχει και ελληνικό άρωμα, καθώς περιλαμβάνονται μέσα περισσότερες 200 εταιρείες αλλά και 400 δικαιούχοι που σχετίζονται με τη χώρα μας. Ωστόσο Ελληνες αλλά και αλλοδαποί δικαιούχοι offshore εταιρειών μπορεί να συνδέονται και με άλλη χώρα και όχι με την χώρα καταγωγής τους στην περίπτωση που έχουν δώσει στοιχεία διεύθυνσης σε άλλη χώρα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η παρουσία προσώπων ή εταιρειών ή ενδιαμέσων στον κατάλογο με τις offshore, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι σχετίζονται με έκνομες δραστηριότητες.

Δείτε εδώ όλους τους Έλληνες που περιλαμβάνονται στη λίστα