Κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομία χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «όταν ετησίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ επενδύσεις, το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών και της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα. Το θέμα είναι επίκαιρο με τη διαρροή των τελευταίων διεθνών στοιχείων (panama papers).

«Τα κράτη πρέπει να συντονιστούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς« υπογράμμισε ο υπουργός και σχολίασε ότι η Ελλάδα από τη θέση 57, έχει ανέβει κατά 11 θέσεις, είναι όμως και πάλι μεταξύ των τελευταίων χωρών στη σχετική λίστα και πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη.

«Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων με τέσσερις άξονες παρεμβάσεων» είπε ο υπουργός και εξήγησε:

  • Δημόσιες συμβάσεις: :Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες του Δημοσίου. Θεσπίζεται ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο βελτιώνει την πρόσβαση όλων αλλά και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύστημα.
  • ΕΣΠΑ: Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εισαχθεί διαδικασίες διαφάνειας. Οι αξιολογητές δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις επενδυτικές προτάσεις, δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και επιλέγονται με κλήρωση.
  • Αναπτυξιακός νόμος: Οι παλαιότεροι νόμοι είχαν προβλήματα διαφάνειας. Πλέον, έχουν τεθεί νέοι κανόνες κα μια απλοποιημένη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο.
  • Ετοιμάζεται σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

Κίνδυνος να χαθούν 168 εκατ. δολάρια κατά της διαφθοράς

«Από το 2012 υπάρχουν δεσμευμένα στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία πλήρωσε η Siemens λόγω της εμπλοκής της στη γνωστή υπόθεση. Το ποσό αυτό μέχρι στιγμής μένει αναξιοποίητο και η Ελλάδα κινδυνεύει να το απωλέσει, αν δεν το αξιοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017», ανέφερε αολι την πλευρά του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Ντράγκο Κος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ συμμετέχουν 41 κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ότι ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις με την Ελλάδα να εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στην τελευταία. «Ήταν τόσο κακή η αξιολόγηση και αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε», είπε ο Ντράγκο Koς, ο οποίος ανέφερε πως η Ομάδα θα απαντήσει εγγράφως το 2017 για τα αποτελέσματα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης του 2014 οι κλάδοι που ήταν πιο εκτεθειμένοι στη διαφθορά ήταν αυτοί των:

  • κατασκευών,
  • μεταφορών,
  • αποθήκευσης,
  • πληροφορικής,
  • επικοινωνίας,
  • εξορυκτικός κλάδος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χώρα «ως ωραία κοιμωμένη στο θέμα της διαφθοράς, που συνεχίζει να κοιμάται». Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημεία που μπορούν να γίνουν περισσότερα. Διευκρίνισε ότι αυτά δεν αφορούν μόνο στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά των πρακτικών συνθηκών για τους πολίτες. «Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν τη διαφορά στη ζωή τους. Δεν αρκεί ο νόμος ο οποίος είναι ένα χαρτί» συμπλήρωσε. «Θα απογοητευτώ πάρα πολύ αν και τώρα δεν υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα», είπε ο ίδιος για να σημειώσει «κατανοώ ότι στην Ελλάδα παλεύετε και με άλλες μάχες πιο σημαντικές από την διαφθορά».

Βέβαια, η διαφθορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ, το 50% των δημόσιων λειτουργούν στις ανεπτυγμένες χώρες εμπλέκονται με φαινόμενα διαφθοράς. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο τα μεσαία διευθυντικά στελέχη που εμπλέκονται με τη διαφθορά, αλλά και το γεγονός ότι το 12% των διευθυνόντων συμβούλων εταιρειών, έχουν δωροδοκήσει.

Στον Εισαγγελέα Διαφθοράς το πρώτο πακέτο στοιχείων

Στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συλλέξει όλα τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας για την Καπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα το «πρώτο πακέτο» στοιχείων.

Όπως είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ, συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα έντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού, αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Στόχος είναι να ενημερώνεται πάραυτα ο αρμόδιος Εισαγγελέας Διαφθοράς για τις κατηγορίες που θα εντοπίζονται. "Έχει αποσταλεί ήδη το πρώτο πακέτο στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και βρισκόμαστε μπροστά δε μία κατάσταση που μπορεί να μας προκαλέσει και έκπληξη, αλλά το μήνυμα είναι ότι τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται πλέον αποδεκτά" είπε ο γενικός γραμματέας.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι έχουν ενημερωθεί με το αντίστοιχο φυλλάδιο και τα επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις, ώστε να ενημερώσουν και οι επιχειρηματίες για τέτοια φαινόμενα.