Έτοιμη να επαναφέρει το waiver για τα ομόλογα, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα, εμφανίζεται η ΕΚΤ, μόλις επιτευχθεί οριστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των συνομιλιών μέχρι στιγμής, αυτό θα μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα διεξαχθεί στη Βιέννη στις 2 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πιστωτές και η ΕΚΤ εργάζονται για την επέκταση των επιλέξιμων τίτλων οι οποίοι μπορούν να δεσμευθούν ως collateral (εχέγγυα) για τη συνήθη χρηματοδότηση, αυξάνοντας ως εκ τούτου τον ELA ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε τακτική χρηματοδότηση.

Η ΕΚΤ επίσης θα προσαρμόσει το haircut που εφαρμόζεται στους ελληνικούς τίτλους που δεσμεύονται ως collateral για χρηματοδότηση, μετά από την επαναφορά του waiver.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ληφθεί απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και βγει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ.

Με βάση την μέχρι στιγμής πρόοδο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιθανώς θα συμπεριληφθούν στο QE μετά από το καλοκαίρι, καταλήγει το δημοσίευμα.