Σε νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος προχώρησε ο Λευκός Οίκος, με τον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να χαρακτηρίζει απαραίτητη την αναδιάρθρωσή του, επισημαίνοντας πως όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο, για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν, τόνισε:

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν εδώ και χρόνια όλες τις πλευρές να συνεργάζονται εποικοδομητικά. Αυτή τη στιγμή, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση για τα προβλήματα.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση, γιατί θα έπρεπε να γίνει τώρα η σχετική διαπραγμάτευση για περαιτέρω παραχωρήσεις, αφού η Ελλάδα ως το 2022 δεν χρειάζεται σχεδόν να εξυπηρετήσει δάνεια, τονίζει: 

Διότι οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Όταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα του τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. Ήδη σήμερα επενδύσεις και ανάπτυξη. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεση να μιλήσουν για το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Φέρμαν υπογράμμισε ακόμη, ερωτώμενος σχετικά, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως σημαντικές στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι ‘είτε ... είτε', αλλά ‘και ...και'», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αρχίζει επαφές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ελάφρυνση χρέους».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, «το ελληνικό χρέος είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής που δημιουργεί μεγάλο θέμα», αν και όπως διευκρίνισε δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα». «Θα εξετάσουμε τρόπους για να το ελαφρύνουμε», είπε στη συνέχεια.