«Παγώνουν» προς το παρόν τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατ’ επέκταση η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Αυτό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» γιατί οι θεσμοί αλλά κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε αφενός τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, αφετέρου τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Δηλαδή, εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της ΕΕ να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, οι θεσμοί απέρριψαν αυτή την πρόταση, θεωρόντας ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν θα εμφανιστεί κανείς, εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί (φόρος και πρόστιμα).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Ελληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό. Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι να δοθούν μικρά κίνητρα όπως η μη επιβολή προσαυξήσεων με διατήρηση ωστόσο των ποινικών κυρώσεων.

Έτσι, όπως φαίνεται, το σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων «παγώνει», εκτός εάν στις διαπραγματεύσεις αποφασισθεί κάτι διαφορετικό, το οποίο θα μπορούσε να φέρει χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου. 

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει «ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθει κάποιος που έχει αποκρύψει δύο εκατ. ευρώ και το Δημόσιο να του πάρει το ένα. Θα πρόκειται για μία αποτυχημένη ρύθμιση από τη γέννησή της». Σημειώνει μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά ανέφικτη τη δημιουργία του περιουσιολογίου, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει μία ουσιαστικά βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχείων των φορολογουμένων. Επί της ουσίας, το περιουσιολόγιο που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2016 αναβάλλεται. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι θα πρέπει να σχεδιασθεί από την αρχή, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή του μετατίθεται χρονικά για το 2017.

Ηλεκτρονικό σύστημα

Η θέση αυτή σχετικά με την αναβολή στη δημιουργία του περιουσιολογίου μοιάζει προσχηματική, καθώς με το περιουσιολόγιο καλούνται όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στην περίπτωση που δεν δηλωθούν και εντοπισθούν αργότερα από τις φορολογικές αρχές μπορούν να κατάσχονται ή να φορολογούνται με τους οικείους συντελεστές συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστά προς το παρόν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα πρέπει να φορτωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογουμένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.