Μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους δήλωσε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως θέλει να δει τις λεπτομέρειες πάνω στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το αναμορφωμένο φορολογικό σύστημα, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης να κλείνουν έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σχετικά με το θέμα του χρέους και την ελάφρυνσή του επεσήμανε ότι το μοναδικό σενάριο που έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από το Eurogroup είναι το «κούρεμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα μπορούν να τεθούν προς συζήτηση.

«Το καλό πράγμα με το Eurogroup είναι ότι υπάρχουν πολύ [λίγες] κόκκινες γραμμές, πολύ μικρές περιοχές που δεν πάμε. Το μοναδικό μεγάλο ‘δεν πάμε’ είναι το ‘κούρεμα’ της ονοματικής αξίας» των δανείων, είπε.

Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις μεθόδους ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν, όμως σημείωσε ότι για την περίοδο έως ο 2018 μία λύση θα ήταν να αντικατασταθούν τα σημερινά ακριβά δάνεια με φθηνότερα.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του να γίνει τώρα η συζήτηση για το τι θα πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018. «Πρέπει να κάνουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα πρέπει να κάνουμε το 2018, εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα [...] Προτιμώ να το συζητήσω τώρα και να δώσουμε μία καθαρότητα, από το να έχουμε αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».