Ενώ ο περιβόητος δημοσιονομικός "κόφτης", εγκαθίσταται και θα είναι μια μόνιμη απειλή για μισθούς και συντάξεις, ένα νέο μνημόνιο βρίσκεται στα σκαριά και θα αφορά όλο το πλέγμα των εργασιακών. 

Αυτό προκύπτει από τη απάντηση που έδωσε με καθυστέρηση πέντε μηνών στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Κούνεβα η αρμόδια Επίτροπος Απασχόλησης  M. Thyssen αναφορικά με τις «βέλτιστες πρακτικές» στην επανεξέταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και τη σχέση των συγκεκριμένων πρακτικών με τον προτεινόμενο από την Κομισιόν «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων»

Στην ερώτησή της η Κ.Κούνεβα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι βάσει της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, δρομολογείται «η επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο» και «με προϋπόθεση τη μη επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Μάλιστα στο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, προανήγγειλε πρόταση για «έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», εξήρε τα οφέλη των συμβάσεων αορίστου χρόνου και τόνισε ότι οι νέοι κανόνες δεν θα μπορούν να προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερον  για τους εργαζόμενους. 

Ακολούθως έθεσε τα εξής ερωτήματα στην αρμόδια Επίτροπο M. Thyssen: α) πως θα εξασφαλιστεί ότι η επανεξέταση του πλαισίου στην Ελλάδα θα είναι συμβατή με τον κοινό πυλώνα εργασιακών δικαιωμάτων που επεξεργάζεται η Επιτροπή; β) ποιες οι βασικές αρχές του πυλώνα και πόσο δεσμευτικός θα είναι για τα κράτη μέλη; γ) προτίθεται η Επιτροπή να συνεργαστεί στην κατάρτισή του με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ILO; δ) ποια χώρα θα αποτελέσει πρότυπο βέλτιστης πρακτικής; Το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 1.922,96 € ή η Βουλγαρία με 184€; 

Εργασία στις ανάγκες του ευρώ! 

Στην απάντησή της η Μ. Thyssen, στην απάντησή της, αναφέρει ότι στόχος του πυλώνα είναι να θεσπιστούν ορισμένες κοινές για τα κράτη μέλη αρχές «για τη διεξαγωγή των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ»! 

Επιπλέον δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο αυτών των αρχών, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρότασή της. Κι απ’ την πρόταση αυτή προκύπτει σαφώς η εμμονή της Κομισιόν στις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές της «ευελιξίας» και «κινητικότητας», χωρίς σαφή στήριξη στις συλλογικές συμβάσεις, στην πλήρη απασχόληση, στις ποιοτικές σχέσεις εργασίας και στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Σε γενικές γραμμές, η πρόταση της Κομισιόν προοιωνίζεται ένα «πανευρωπαϊκό μνημόνιο» στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπου στη θέση του κοινωνικού διαλόγου μπαίνουν τα «Εθνικά Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας», που θα αξιολογούν την εξέλιξη των μισθών, σε σχέση με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα κλπ. 

Μισθοί Βουλγαρίας; 

Τα κρίσιμα ερωτήματα της Κ. Κούνεβα, για το κατά πόσο η επανεξέταση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα είναι συμβατή με τον συζητούμενο «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα» ή για το ποια χώρα θα αποτελέσει πρότυπο βέλτιστης πρακτικής, «το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 1.922,96 € ή η Βουλγαρία με 184€,» η επίτροπος M. Thyssen τα αγνοεί παντελώς. Παραπέμπει αορίστως στη «διαδικασία διαβούλευσης σε εθνικό επίπεδο που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων» και στην ανάγκη για «έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν» στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.