Η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, «μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ.

Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το Ταμείο.

«Οι συνέπειες της μετάδοσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιπτώσεις στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες αγορές, αν και ο κύριος αντίκτυπος γίνει αισθητός στην εγχώρια αγορά», προσθέτει η έκθεση και επισημαίνει:

Ενώ υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα αναφορικά με την αντίδραση της αγοράς σε μια ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, καθώς η ιστορική εμπειρία με αντίστοιχες περιπτώσεις είναι περιορισμένη, αναμένεται να είναι αρνητική και θα μπορούσε να είναι σοβαρή.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι το πλήγμα στη βρετανική οικονομία θα είναι από «πολύ κακό έως πάρα πολύ κακό».

«Ανάλογα με το ποια σενάρια λαμβάνονται υπόψη, θα είναι πολύ κακό έως πάρα, πολύ κακό», είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα εισέλθει σε βραχεία ύφεση, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ ενός Brexit. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει το Brexit στην οικονομία.