current views are: 7

13 Μαΐου 2016
Δημοσίευση11:05

Απόσταση ΔΝΤ-ΕΕ στο χρέος – Εκκρεμούν λεπτομέρειες του «κόφτη»

Λευκός καπνός ως προς το βασικό πακέτο της αξιολόγησης των 5,4 δισ. ευρώ, βγήκε σύμφωνα με κοινοτικές πηγές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group. Ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη συναίνεση και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Δημοσίευση 11:05’

Λευκός καπνός ως προς το βασικό πακέτο της αξιολόγησης των 5,4 δισ. ευρώ, βγήκε σύμφωνα με κοινοτικές πηγές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group. Ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη συναίνεση και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Εκκρεμότητες παραμένουν στις συζητήσεις του EurοWorking Group, σχετικά με τον δημοσιονομικό “κόφτη”, που θα περικόπτει δαπάνες του προϋπολογισμού σε περίπτωση αποκλίσεων. Οι τεχνοκράτες των Βρυξέλλων επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους ως προς το πακέτο των μέτρων που συμπληρώνουν τα 5,4 δισ. ευρώ, ωστόσο διαπιστώθηκε “απόσταση” ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους ως προς το ζήτημα του χρέους. Εν τω μεταξύ, ανάσα ρευστότητας θα δώσει η ανέλπιστα μεγάλη δόση που θα εκταμιευθεί μετά το Eurogroup, καθώς οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα ανέρχεται περίπου στα 10-11 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα, στο χθεσινό EWG δεν υπήρξε συναίνεση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, που παραμένει το μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Κομισιόν σήμερα το μεσημέρι δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για τον λεγόμενο δημοσονομικό κόφτη.

«Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε νωρίτερα πηγή της Ευρωζώνης και την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες παρά τις δυσκολίες που αναγνωρίζουν σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαίου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.

Χωρίς συμφωνία τελείωσαν οι χθεσινές εργασίες και για τον δημοσιονομικό κόφτη, με ευρωπαίο αξιωματούχο να εκτιμά ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ανοιχτός, πάντως, προς το παρόν παραμένει και ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, που θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, συζητήθηκε η δέσμη μέτρων που έχει υποβάλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων και την εξαγορά μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για την πρόταση εξαγοράς μέρους του χρέους ενώ κάποιες θέτουν ως προαπαιτούμενο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όπως: επέκταση της ωρίμανσης των δανείων κατά ακόμη 5 έτη, εγγύηση σταθερών επιτοκίων και πληρωμή της διαφοράς μετά το τέλος του προγράμματος, διασφάλιση της σύνδεσης της αποπληρωμής κεφαλαίου στο 2% του ΑΕΠ ανά έτος και μεταφορά των υπολοίπων αργότερα, επέκταση της περιόδου χάριτος, απόδοση στην Ελλάδα των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMPs) και μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ πριν από τη λήξη τους.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών Κοινοβουλίων και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει για να ανάψει το «πράσινο φως». Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο πάντως  θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαϊου και εκτίμησε ότι θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση 17 προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και του μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, πριν από την εκταμίευση της δόσης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε πως εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να το αποφασίσουν, αλλά συνέστησε «συναίνεση» έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα φυγή κεφαλαίων. Επισήμανε, πάντως, πως εφόσον η Ελλάδα λάβει την ενισχυμένη δόση και πετύχει συμφωνία για το χρέος, το περιβάλλον θα βελτιωθεί σημαντικά.