Σε αναθεώρηση επί τα χείρω για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2016 προχώρησε σήμερα η Eurostat  ανακοινώνοντας διαφορά 0,1% σε σχέση με την αρχική της πρόβλεψη.

Συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έφθασε το 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, και όχι 0,6% όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη και είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Απριλίου.

Στο σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.

«Κάθε αναθεώρηση προς τα κάτω αποτελεί φυσικά μία απογοήτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για το καλύτερο νούμερο ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,3% που επιτεύχθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015», σχολίασε ο Χάουαρντ Αρτσερ, αναλυτής του Global Insight.

Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο οφείλεται στη θετική εσωτερική ζήτηση, η οποία τονώθηκε κυρίως από τις δαπάνες των νοικοκυριών, τόνισε ο Τζόναθαν Λόινς, αναλυτής του Capital Economics.

«Εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να τονώθηκε ιδιαιτέρως», σχολίασε επίσης ο Γιοχάνες Γκάρεϊς της Natixis.

Πολλές χώρες έχουν συμβάλει στην καλή οικονομική υγεία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Χάουαρντ Αρτσερ. Η Γερμανία και η Γαλλία, πρώτη και δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχουν σημειώσει ανάπτυξη 0,7% και 0,5% αντίστοιχα, πολύ μεγαλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο (+0,3% και για τις δύο).

Η Ισπανία συνέχισε τη θετική της πορεία με 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως και στο προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, παρουσίασε ύφεση της τάξης του 1,3%, στο α' τρίμηνο του 2016,  σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.