Για «εμπόδια» που βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προτάσεις των ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο MNI, το οποίο αναλύει επίσης τα σενάρια για την εκταμίευση της δόσης σε περίπτωση που οι συνομιλίες τραβήξουν περισσότερο από τον σχεδιασμό.

Το Ταμείο θέλει πολύ ισχυρότερες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, σχολιάζει μία πηγή με γνώση των συνομιλιών στο πρακτορείο. Παρά την πρόοδο που ανακοίνωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι πως επετεύχθη μετά το Eurogroup της Δευτέρας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι η θέση [των ευρωπαίων] είναι ακόμη πολύ μακριά για να κριθεί ικανοποιητική από την Κριστίν Λαγκάρντ. Μέρος της πρότασης της ΕΕ είναι μία στρατηγική που διαχωρίζει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ενώ τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις όπως επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων διάσωσης, οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις παραμένουν εξαιρετικά ασαφείς. Τα κράτη μέλη, ανέφεραν πως μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους θα δοθεί «μόνο εάν καταστεί αναγκαίο» και εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που ετέθησαν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτός ο ορισμός όμως, αναφέρει το MNI δεν είναι αρκετός για το ΔΝΤ, όπως ανέφερε μία πηγή. Το Ταμείο για να μπει στο πρόγραμμα χρειάζεται πλήρη διαβεβαίωσης ότι το ύψος της ελάφρυνσης που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι τόσο συγκεκριμένο ώστε να λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στα τέλη του προγράμματος, δηλαδή του 2018. Παρότι δεν χρειάζονται να λυθούν τα πάντα μέχρι τότε, το Ταμείο επιμένει πως σε έναν αυτόματο μηχανισμό για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους που θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή πριν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την ίδια πηγή.

Με άλλα λόγια, το Ταμείο δεν θα δεχθεί μία μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος με προϋπόθεση περισσότερες μεταρρυθμίσεις ή επίτευξη δημοσιονομικών στόχων που πιστεύει πως είναι μη επιτεύξιμοι, τονίζει το MNI. Το Ταμείο με άλλα λόγια θέλει η ελάφρυνση χρέους να δοθεί αυτόματα, σε μία φόρμουλα που θα μπορούσε να συνδεθεί με την απόδοση του ΑΕΠ της χώρας για παράδειγμα.

Οι δανειστές της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ενήμεροι για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα, αλλά πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, θεωρούν πως είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε αυτούς τους όρους της μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους. Στη συνέχεια, το πρακτορείο αναφέρει πως αξιωματούχοι σκέφτονται το ενδεχόμενο είτε να καθυστερήσουν τις συνομιλίες για έναν μήνα τον Ιούνιο, καθώς η προσοχή θα στρέφεται στο δημοψήφισμα της Γερμανίας, είτε να εκταμιεύσουν μία δόση τον Μάιο προτού το ΔΝΤ να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα.

Η τελευταία επιλογή ωστόσο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία (σ.σ. αν και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν θα είχε πρόβλημα να εκταμιευτεί η δόση ακόμα και χωρίς της συγκατάθεση του ΔΝΤ), θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης από τα κοινοβούλιά τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΜΝΙ, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Ντένις Κόλμπεργκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί υπουργοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για μας δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση (σ.σ. για εκταμίευση χωρίς συμμετοχή του Ταμείου). Ο υπουργός (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε) είναι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση το Μάιο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς εικασίες».

Από την πλευρά της, πηγή του γερμανικού κοινοβουλίου που ρωτήθηκε εάν το σώμα είναι έτοιμο να εγκρίνει εκταμίευση δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε πως «είναι μία ενδιαφέρουσα και δύσκολη ερώτηση. Ο χρόνος ίσως να είναι πράγματι ένα πρόβλημα. Σήμερα δεν μπορώ να εκτιμήσω τι θα μπορούσε η Bundestag να αποφασίσει. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με την οπτική μου, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί πραγματικά να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο».