Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει πέσει στο τραπέζι. 

Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους παραμένει ευαίσθητο τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν δεν διαφωνεί με την ελάφρυνση σε τρεις φάσεις όπως εξετάζεται , όμως ζητά να υπάρχει μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το περιεχόμενο κάθε φάσης, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο να του διασφαλίσουν οι εταίροι.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο εξακολουθεί να βάζει φρένο στις όποιες προσδοκίες με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους. Εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου είπε ο Β. Σόιμπλε.

Ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως χρειάζεται μια πραγματική λύση για το χρέος και όχι μια προσωρινή. 

Μιλώντας στην  αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μια νέα συμφωνία χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη διευθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά να της δοθεί συγκεκριμένη λύση και όχι μια ημερομηνία για λύση τονίζοντας ότι υπάρχει η ανάγκη τώρα να γίνουν λίγα ακόμα βήματα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα.

Σε ότι αφορά τους τρόπους που θα μπορούσε να επιτευχθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους στην Ε.Ε επεξεργάζονται πέντε σενάρια. 
Συγκεκριμένα εξετάζονται:

  • επέκταση της ωρίμανσης των δανείων κατά 5 ακόμα έτη,
  • εγγύηση σταθερών επιτοκίων και πληρωμή της διαφοράς μετά το τέλος του προγράμματος,
  • διασφάλιση της σύνδεσης της αποπληρωμής κεφαλαίου στο 2% του ΑΕΠ ανά έτος και μεταφορά των υπολοίπων αργότερα,
  • επέκταση της περιόδου χάριτος,
  • απόδοση στην Ελλάδα των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMPs 2+8 δις ευρώ)
  • μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ πριν τη λήξη τους