current views are: 7

15 Μαΐου 2016
Δημοσίευση15:01

Οι νέες συντάξεις, ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πρόλαβαν να αποχωρήσουν

Παρασκευή και 13 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος ασφαλιστικός νόμος, και από αύριο Δευτέρα, κλείνει οριστικά, η πόρτα στο παλαιό καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων.

Δημοσίευση 15:01’

Παρασκευή και 13 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος ασφαλιστικός νόμος, και από αύριο Δευτέρα, κλείνει οριστικά, η πόρτα στο παλαιό καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων.

Παρασκευή και 13 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος ασφαλιστικός νόμος, και από αύριο Δευτέρα, κλείνει οριστικά, η πόρτα στο παλαιό καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων.

Έτσι όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα υποβάλλονται στο εξής, ακόμη και αν αφορούν δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί νωρίτερα – θα υπάγονται πλέον στις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου. Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν από το Δημόσιο, ενώ αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτηση επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας.

Οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες από 10% – 30% και στους μεγάλους χαμένους είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με καθεστώτα 35ετίας από όλα τα Ταμεία και το Δημοσίο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα ή των ΔΕΚΟ – Τραπεζών. Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (για 40 χρόνια η αναπλήρωση στο ανταποδοτικό τμήμα φτάνει στο 40,7%).

Ποιοι διασώζονται…

Από τις προβλέψεις του νέου Ασφαλιστικού διασώζονται, όπως έχει αναφέρει εδώ και μέρες το Newpost, προσωρινά, οι ένστολοι (Ένοπλες Δυνάμεις, Σωμάτων Ασφαλείας, Πυροσβεστικό Σώμα, που διατηρούν μεταβατικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουλίου.

Σε αυτό το διάστημα μπορούν να αποστρατευτούν με το παλιό καθεστώς, όσοι έχουν σήμερα θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί και το νέο ειδικό μισθολόγιο. Σε μακρά μεταβατική περίοδο μπαίνουν από χθες και οι αγροτικές συντάξεις που θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα (ένα τμήμα με το παλιό καθεστώς και ένα δεύτερο που προοδευτικά θα αυξάνεται με το σύστημα της Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης) ως το 2030.

Όσοι πρόλαβαν…

Όλοι όσοι πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης τις προηγούμενες μέρες και μέχρι την Πέμπτη 12 Μαίου θα δουν την σύνταξή τους να υπολογίζεται (όπως όλων των εκκρεμών αιτήσεων) με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 (δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος Λοβέρδου του 2010). Ακολούθως η σύνταξή τους θα ακολουθήσει την τύχη των σημερινών καταβαλλόμενων συντάξεων, δηλαδή θα «παγώσει» και θα επανυπολογιστεί μέχρι το τέλος του 2018, ενώ από το 2019 θα αρχίσει η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» και η απομείωσή της, όσο θα αναπροσαρμόζονται (αυξάνονται αναφέρει το νομοσχέδιο) οι νέες συντάξεις με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Εντός των επόμενων μηνών και μέχρι το τέλος του έτους παραμένει ανοικτό ένα ακόμη ευνοϊκό «παράθυρο», ειδικά για τους υψηλόμισθους και όσους θα φύγουν με πολλά έτη ασφάλισης. Όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από χθες και μέχρι 31/12/2016 κι εφόσον η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής ως «προσωπική διαφορά». Το «παράθυρο» αυτό μικραίνει τα επόμενα χρόνια. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς (αν η σύνταξή τους είναι πάνω από 20% μικρότερη από την σύνταξη που θα έπαιρναν αν έφευγαν πριν την 13η Μαΐου φέτος) και όσοι φύγουν το 2018 θα δικαιούνται μόνο το ¼.


σχετικα αρθρα