«Ταφόπλακα» στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα βάζει το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο δια χειρός Γιώργου Κατρούγκαλου που πέρασε πριν από λίγες ημέρες από το κοινοβούλιο, καθώς οι διατάξεις του περιέχουν σημεία-δηλητήριο, ρισκάροντας ακόμη και την επιβίωσή των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια. 

Μέσα στους επόμενους μήνες και με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου, χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και 50% περισσότερα σε φόρους, ΦΠΑ και εισφορές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρονιά.

Αυτό προκύπτει από τις κατά πολύ αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τον νέο υπολογισμό τους, που θα έχουν να πληρώσουν οι μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση προσωπικού, ακόμα και σε κλείσιμο κάποιων από αυτών που ίσως δεν θα αντέξουν τις νέες επιβαρύνσεις. 

Σύμφωνα με τη νέα φοροκαταιγίδα, το εκκαθαριστικό του 2017 θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες θα προκύψουν από τον συνδυασμό τριών αλλαγών:

  • Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων
  • Την αύξηση της προκαταβολής φόρου ο οποίος ενώ για το φορολογικό έτος 2015 θα είναι 75% (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι επί του φόρου που θα δείξει το φετινό εκκαθαριστικό θα προστεθεί και προκαταβολή 75% από 55% πέρυσι), για του χρόνου θα είναι 100%.
  • Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες των ομόρρυθμων εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης και για  πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

Ένα ακόμα ''βαρίδι'' του νέου ασφαλιστικού που αναμένεται να πλήξει καίρια πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου οι αποδοχές των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα θα πρέπει να κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Κάτι το οποίο, στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και εν μέσω παντελούς έλλειψης ρευστότητας, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για πολλές υγιείς ακόμα μικρές ελληνικές εταιρείες.