Μπορεί το ασφαλιστικό να είναι και επίσημα νόμος του κράτους, ωστόσο τα δύσκολα για το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν τελειώσει. Και αυτό γιατί στη δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται το Φθινόπωρο, το ζήτημα των εργασιακών αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα και να προκαλέσει αναταράξεις.

Έτσι, η κυβέρνηση στην επόμενη φάση της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Και η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι και πάλι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα εάν τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα. Σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρείται βέβαιο προς το ΔΝΤ θα προσέλθει στο τραπέζι με ιδιαίτερα σκληρές θέσεις, όπως η δυνατότητα προς τους εργοδότες να προχωρούν πιο εύκολα σε ομαδικές απολύσεις.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας από τα προηγούμενα μνημόνια ήταν «κλειδί» για τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το Ταμείο έχει εκφράσει την άποψη πως αυτά τα «επιτεύγματα» πρέπει να διατηρηθούν και να συμπληρωθούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστική δράση. 

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι και οι διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα προσέλθουν με θέσεις σκληρές.  Στα τέλη του μήνα – συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου- θα συνεδριάσει η διεθνής «Επιτροπή Σοφών»  που έχει συσταθεί για την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων. Μετά το διερευνητικό πρώτο ραντεβού, οι εμπειρογνώμονες (κάποιοι έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά και κάποιοι από τους δανειστές) αναμένεται να μπουν στην ουσία της συζήτησης.

Η εν λόγω επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα εργασιακά θέματα και η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα, αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου πριν και μετά το μνημόνιο σε σχέση με ότι εφαρμόζεται διεθνώς.

Την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναμένεται να επηρεάσει και ο νέος κοινός πυλώνας εργασιακών δικαιωμάτων που επεξεργάζεται η Κομισιόν, για πλήρη ευελιξία σε αγορά εργασίας και μισθούς.

Και μία πρώτη γεύση της στάσης που θα κρατήσει η Κομισιόν στα εργασιακά έδωσε στην απάντησή της στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα η αρμόδια επίτροπος Μ. Thyssen, η οποία ανέφερε πως στόχος του πυλώνα είναι να θεσπιστούν ορισμένες κοινές για τα κράτη μέλη αρχές «για τη διεξαγωγή των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για το κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο αυτών των αρχών, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρότασή της.

Από την πρόταση της Κομισιόν προκύπτει η επιθυμία για επιστροφή στις συνταγές της «ευελιξίας» και «κινητικότητας», χωρίς σαφή στήριξη στις συλλογικές συμβάσεις, στην πλήρη απασχόληση, στις ποιοτικές σχέσεις εργασίας και στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

Σε γενικές γραμμές, η πρόταση της Κομισιόν προοιωνίζεται ένα «πανευρωπαϊκό μνημόνιο» στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπου στη θέση του κοινωνικού διαλόγου μπαίνουν τα «Εθνικά Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας», που θα αξιολογούν την εξέλιξη των μισθών, σε σχέση με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα κλπ. 

Και ι εν λόγω πυλώνας ίσως να αποδειχθεί και ο πολιορκητικός κριός για ολική ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων στη χώρα μας, καθώς η συζήτηση για τα εργασιακά πλησιάζει… 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.