current views are: 9

16 Μαΐου 2016
Δημοσίευση13:36

«Ανέκδοτο» ο αναπτυξιακός νόμος – Ο Σταθάκης κοροϊδεύει με αναβολές και καθυστερήσεις

Ανέκδοτο έχει καταντήσει ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έρχεται στη Βουλή εδώ και ενάμιση χρόνο.

Δημοσίευση 13:36’

Ανέκδοτο έχει καταντήσει ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έρχεται στη Βουλή εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ανέκδοτο έχει καταντήσει ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έρχεται στη Βουλή εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς αποτελούσε μια από τις ηχηρές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, δίνοντας συνεχώς χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται, την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Το σχέδιο νόμου για την χιλιοειπωμένη Ανάπτυξη, στη χώρα της Ύφεσης, θα έπρεπε -βάσει των δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού– να έχει ψηφιστεί από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καν το δρόμο για τη Βουλή. Στη συνέχεια, η προθεσμία του Οκτωβρίου εγκαταλείφθηκε και τη θέση της πήρε η νέα δέσμευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Ιανουάριο. Τελικά το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Μαΐου, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε τελικά θα κατορθώσει ο Γιώργος Σταθάκης να φέρει προς ψήφιση τον αναπτυξιακό νόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου έληγε σήμερα, 16 Μαΐου, δόθηκε νέα παράταση 20 του μηνός. 

Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, τη νέα φοροεπιδρομή που κάνει απωθητικό και ανασφαλές το επενδυτικό περιβάλλον και οι καθυστερήσεις έχουν καταστεί καταστροφικές για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει ιδιωτικά κεφάλαια. Και μπορεί η χώρα να υπόσχεται σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης, προσκαλώντας ακόμη και ξένους επενδυτές, ωστόσο η ασάφεια σχετικά με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, διώχνει ακόμη και τις ελληνικές επιχειρήσεις που περιμένουν τις ρυθμίσεις ως μάννα εξ ουρανού. Παρ’όλα αυτά νόμος δεν υπάρχει και τα ΕΣΠΑ που εντάσσονται στο αναπτυξιακό σχέδιο μένουν αναξιοποίητα. 

Ο Αναπτυξιακός Νόμος έχει γίνει σημαία στη ρητορική της κυβέρνησης, ωστόσο παρουσιάζει έντονες στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες και προβλήματα που έχουν επίπτωση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, έντονη δυσαρέσκεια διατυπώνεται από επιχειρηματικούς φορείς για το γεγονός ότι δεν θα λειτουργεί ως «γέφυρα» με τον προηγούμενο. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι για δεν έχουν γίνει νέες προκηρύξεις από το 2014, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για υπαγωγή επενδύσεων στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο διάστημα αυτό. 

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 12 Οκτωβρίου 2015 ο κ. Σταθάκης, είχε προαναγγείλει μεταξύ άλλων ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα είχε αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και οι φορείς των επενδύσεων θα μπορούσαν να εντάξουν δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την ημερομηνία αυτή κι έπειτα. 

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία αναδρομικότητα ισχύος του νόμου, αλλά αντιθέτως συνιστά λόγο απόρριψης του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου εάν πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο είχαν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής ή είχε παραγγελθεί εξοπλισμός. 

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνονται και για την πρόβλεψη εξαίρεσης τουριστικών περιοχών από το καθεστώς ενίσχυσης μεταγενέστερα με βάση υπουργική απόφαση. Κι αυτό, διότι μπορεί να έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μια μεγάλη τουριστική επένδυση και ξαφνικά να εξαιρεθεί από τον αναπτυξιακό νόμο, διότι η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται κρίθηκε κορεσμένη.

 

 


σχετικα αρθρα